Turizm

AB Projeleriyle Manavgat Kışın Engelli Turist Ağırlayacak

Antalya’nın Manavgat İlçesi Ilıca Belediyesi, AB Standartlarında Belediyecilik Hedefli Ortak Girişimler Projesi ile kış aylarında Avrupalı engelli turist sayısını arttırmayı hedefliyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesi Ilıca Belediyesi, AB Standartlarında Belediyecilik Hedefli Ortak Girişimler Projesi ile kış aylarında Avrupalı engelli turist sayısını arttırmayı hedefliyor. Ilıca Belediye Başkanı Rafet Ünal, Macaristan’ın Balatonfüred ve Makedonya’nın Strumica Belediyesi’yle birlikte ortaklaşa Türkiye ve Avrupa Birliği(AB) Arası Sivil Toplum Diyalogunu Geliştirme Hibe Projesi ile başta otellerde personel eğitimi ve engelli turistlerin daha fazla tatil yapmasını hedeflediklerini ifade etti. Projeyle bölgelerinde konaklama tesislerinde yüzde 50 olan engelli turist doluluk oranını 3 yıl içinde yüzde 80’e çıkarmak istediklerini belirten Rafet Ünal, konaklama tesislerinin yüzde 95’nin Avrupa standartlarında olduğunu söyledi. Sonhabar ve kışın Side destinasyonu ve Ilıca’da otellerin kapanmaması için engelli ve yaşlı turistlere talip olduklarını belirten Ünal, proje kapsamında ilk etapta Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Norveç, İsveç, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Romanya, Arnavutluk, Lüksemburg, Makedonya ve Macaristan’dan gruplar halinde engelli turist beklediklerini kaydetti. Ünal, “Bölgemizin iklim yapısı sonbahar ve kışın engelli turistlerin tatil yapımına elverişli. Otellerimizin çoğunda da özürlü yolu, asansörü ve odaları bulunuyor. Personel eğitimiyle bunu 3 yıl içinde yüzde 80 oranına çıkarmayı hedefliyoruz. Genelde engelli turistler aile ve gruplar halinde gelmesi çok önemli bir avantaj. Engelli turist sayısında artış olursa kışın bölgemizde oteller kapanmaz.” diye konuştu.

4 yıldır yürüme engelli turistlerin tatillerini Antalya’nın Manavgat ilçesi Side beldesinde yaptığını belirten Avusturya Graz Yürüme Engelliler ve Toplumsal Destek Derneği Başkanı Josef Sims, kışın güneşli hava sayısının fazla olmasından ötürü engelli turistlerin tatil yapmasında Türkiye’nin en elverişli ülke olduğunu kaydetti. Josef Sims, geçen yıl Antalya ve turistik ilçelerine Avusturya Linz, Salzburg, Bregenz, Viyana, Graz ve Innsbruck şehirlerinde 6 bin 890 yürüme, konuşma, otistik, görme ve zihinsel engelli turistin geldiğini ifade etti. Sims, 20’şerli gruplar halinde gelen engelli turistlere bir sağlık teknisyeni ve 2 hemşireyi de yanlarında gönderdiklerini belirtti.

Titreyengöl Clup Magic Life Otel Genel Müdürü Şule Billur, konaklama tesislerinin AB normlarında olduğunu vurguladı. Otellerinde özürlü odası, asansörü, havuzu, plaj yolu ve terapi salonlarının bulunduğunu belirten Billur, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı(FEE) tarafından plajlarda özürlü yolunu ve şezlongunun bulundurulmasının zorunlu olduğuna da dikkat çekti.

Atatürk Üniversitesi AB Proje Koordinatörü Erdem Uysal, engellilerin rehabilitesine yönelik projeler için AB’nin 170 bin Euro’luk kaynak ayırdığını söyledi.

Erdem, bölgeye 2010 yılında 50 bin engelli turist gelmesini hedeflediklerini kaydetti.

Cihan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu