Diyarbakır’da Boğmaca Paniği: 3 Bebek Öldü
Uzun yıllar Dicle Üniversitesinde görev yapan Dr. Ali Ceylan, Diyarbakır’da boğmaca şüphesiyle ölen üç çocuktan birinin tanısının kesinleştiğini, diğer ikisinin de test sonucunun beklendiğini, ayrıca kentte tanısı kesinleşen ve genel durumu stabil olan iki bebeğin daha tedavi gördüğünü söyledi.
Boğmaca konusunda uzmanlar, “koza” aşılaması çağrısı yaptı. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin pazartesi günü ölen bebeklerin ailelerinde filyasyon (temaslı hasta takibi) çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Ceylan, üniversitedeki öğrencileriyle Diyarbakır ve Batman’da aşılı çocukların antikor seviyesini yani ne kadar korunduğunu gösterecek akademik bir araştırmaya başlayacaklarını bildirdi.
Boğmaca nedir?
Hızlı gelişen bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır. Her yaşta görülebilir ancak 1 yaş altı bebeklerde boğmaca, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle karma aşı kapsamında boğmaca aşısı da rutin aşı takviminde yer alır.
4 yaşındaki çocuklar ve ergenlik çağındaki çocuklar ile, küçük çocuklarla birlikte yaşayan veya onlara yönelik iş yapan yetişkinlerin ilave dozlara ihtiyaçları vardır.
Hastalık, boğazın Bordetella pertussis adı verilen bakterilerle enfekte olması sonucu ortaya çıkar. Üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar ve genellikle düşük ateş, titreme, öksürük görülür. Sonrasında şiddetli öksürük nöbetleriyle seyreder.
Hastalığın ağırlığı çocuğun yaşına göre değişir. Erken yaşta bulaşırsa hastalık ağır ilerler ve ciddi sorunlara neden olabilir. Boğmaca, zatürre riski ve beyin iltihabına neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır.
Kaynak: patronlardunyasi.com