
2 Nisan’da Söz Bitti: Otizmde Farkındalık Var, Sistem Yok!
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü idi… Yine binalar mavi/kırmızı ışıklarla aydınlatıldı,, sosyal medyada sevgi dolu mesajlar paylaşıldı, herkes otizmin ne kadar “farkında” olduğunu gösterdi. Peki, bugün yani 3 Nisan’da durum ne?
Türkiye Otizm Meclisi olarak 2 Nisan Otizm Farkındalığı Günü nedeniyle yayınladığımız mesajda, çok net bir gerçeği haykırdık: Otizm artık bu ülkede bilinmeyen, gizemli bir durum değil. Farkındalık aşamasını çoktan geçtik ancak bilmek, çözmek anlamına gelmiyor!

Yıllar önce büyük umutlarla bir Otizm Eylem Planı hazırlandı, kamuoyuna duyuruldu, ilgili tüm bakanlıkların ve kurumların sorumlulukları tek tek tanımlandı ancak kâğıt üzerinde kusursuz duran bu plan, ne yazık ki sahaya inmedi, hayata geçirilmedi ve otizmli bireyler ile ailelerinin yaşamında hiçbir gerçek karşılık bulamadı.
Daha geçtiğimiz kasım ayında, TBMM’deki Engelli Bireylerin Toplumsal Hayata Katılımlarının Güçlendirilmesi ve Çözüm Üretilmesi Komisyonunda yaptığımız sunumda da altını çizdik: Biz Meclise yeni bir durum anlatmaya gitmedik. Aksine, uygulanmayan bu eylem planının sahada yarattığı ağır yıkımı ve sonuçları bir kez daha devletin en üst merciinin kayıtlarına defalarca yaptığımız gibi tekrar geçirdik.
Bugün Türkiye’de dönüp sokağa, evlerin içine, hastanelere ve okullara baktığınızda karşınıza çıkan tablo şudur:
Otizmli bireyler hâlâ en temel anayasal hakları olan eğitime layıkınca erişemiyor. Sağlık hizmetlerinde randevu bulmak, tedavide süreklilik sağlamak adeta bir mucizeye dönüşmüş durumda. Çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım attıklarında ise devletin radarından çıkıyor, tamamen sistemin dışına itiliyorlar. Kriz anlarında ailelerin sığınabileceği, başvurabileceği bir acil müdahale mekanizması, yatılı sağlık birimleri yok. İstihdam kapıları onlara sımsıkı kapalı. Bakım evlerinin mevcut durumu ise zaten vicdanları kanatan, hepimizin malumu olan bir başka acı gerçek…
Şunu açıkça ifade etmek zorundayız: Bu karanlık tablo, bir bilinmezliğin veya “çaresizliğin” değil; basbayağı uygulanmayan bir planın ve “sistemsizliğin” sonucudur!
Sivil toplum kuruluşları olarak yıllarca bize bürokrasi tarafından söylenenleri harfiyen yaptık. “Birleşin” dediler, bir araya geldik, meclisler kurduk. “Çalışın, veri getirin” dediler, çalıştık; sorunları sahada tespit edip bilimsel çözüm önerilerini masaya koyduk. Bugün ülkemizde eksik olan şey çözüm yolları değil, bu çözümleri uygulayacak iradedir!
Haklı olarak soruyoruz: Masada her detayıyla hazırlanmış bir plan varken, bu plan neden hayata geçirilmiyor?
Otizmli bireylerin hayatı, ailelerin insanüstü bireysel çabalarıyla, tükenmişlikleriyle veya günübirlik geçici çözümlerle sürdürülemez. Bizler artık “farkındalık” beklemiyoruz; tıkır tıkır işleyen bir sistem talep ediyoruz!
Taleplerimiz yoruma kapalı, son derece açık ve nettir:
Otizm Eylem Planı derhal, eksiksiz bir şekilde yürürlüğe alınmalıdır.
Uygulama süreci sivil toplumun katılımıyla şeffaf ve denetlenebilir hale getirilmelidir.
Kurumlar arası bürokratik hantallık giderilerek etkin koordinasyon sağlanmalıdır.
Kriz durumları için acil müdahale mekanizmaları acilen kurulmalıdır.
Unutulmamalıdır ki; otizmli bireyler ve aileleri otizmi sadece 2 Nisan’da değil, yılın 365 günü yaşıyor. Bu aileler, bu ülkenin vergisini veren, eşit vatandaşlarıdır ve eşit vatandaşlık hamasetle değil, ancak işleyen bir sistemle mümkündür.
Artık ışıklar değil, kalıcı adımlar görmek istiyoruz. Artık duymak istediğimiz tek bir cümle var:
#SistemOtizmliyiBekliyor
Haklarımız için birlikte yürüyelim!
Başkanlığını yaptığım KEDİ -Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği, 2022 yılının Kasım ayından kurulduğu günden bu yana otizm için sokaklarda, yollarda otizmlilerin hakları için yürüyor.
Otizmlilerin hakları için otizmlilerle birlikte başlattığımız mücadelemizin simgesi İzmir Otizm Yürüyüşlerinin bu yıl 4.’sünü düzenliyoruz.
Sesimize ses, gücümüze güç katmanız için 4. İzmir Otizm Yürüyüşümüze sizi de bekliyoruz.
5 Nisan Pazar günü Cumhuriyet Meydanı’nda saat 15.15’te buluşacağız. Yürüyüşümüzü Türkan Saylan Sanat Merkezi önünde sonlandırıp saat 16.00’da basın açıklamamızı okuyacağız.
Pazar günü bizimle birlikte yürür müsünüz?
Sosyal medya hesaplarımız:
İnstagram sosyal medya hesabı için tıklayın
Linkedln sosyal medya hesabı için tıklayın
X sosyal medya hesabı için tıklayın
Facebook sosyal medya hesabı için tıklayın
Haber: Serap Dikmen
Kaynak: gazeteyenigun.com.tr



