
Milletvekili Taytak: ‘Özel Gereksinimli Çocuklar Akran Zorbalığına Daha Fazla Maruz Kalıyor’
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, TBMM Dilekçe Komisyonu’nda akran zorbalığına ilişkin yaptığı konuşmada özellikle engelli çocukların korunmasının toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Taytak, dijital ortamda artan siber zorbalığa dikkat çekerken, Afyonkarahisar’da hayata geçirilen Engelli Eğitim ve Gelişim Merkezi’nin de örnek bir proje olduğunu söyledi.
AKRAN ZORBALIĞI TBMM GÜNDEMİNDE
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, “İlköğretim ile Ortaöğretim Kurumlarında Akran Zorbalığının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyon Raporu” ele alındı. Toplantıda söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, akran zorbalığının yalnızca okul koridorlarında yaşanan bir sorun olmaktan çıktığını, dijitalleşmeyle birlikte siber zorbalığın da çocuklar için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Taytak, özellikle özel gereksinimli çocukların akran zorbalığına daha fazla maruz kaldığını belirterek, bu konuda devlet, aile ve toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.
ENGELLİ ÇOCUKLARI KORUMAK TOPLUMUN ORTAK SORUMLULUĞU
Konuşmasında engelli çocuklara yönelik son dönemde yaşanan üzücü olaylara da değinen Taytak, en kırılgan grubun özel gereksinimli bireyler olduğuna dikkat çekti.
Araştırmalara göre 6-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 13,8’inin akran zorbalığına maruz kaldığını, bu oranın özel gereksinimli çocuklarda yüzde 27,2’ye kadar yükseldiğini belirten Taytak, engelli çocukların okul ortamında dışlanmasının yalnızca eğitim sorunu değil, aynı zamanda vicdani bir mesele olduğunu dile getirdi.
Taytak, “Engelli çocuklarımızı korumak yalnızca kamunun değil, toplumun tamamının ortak sorumluluğudur.” mesajını verdi.
CEZA YERİNE EMPATİ ÖNERİSİ
Akran zorbalığıyla mücadelede sadece cezalandırıcı yöntemlerin yeterli olmayacağını belirten Taytak, okullarda “akran zorbalığı” yerine “akran nezaketi” anlayışının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
Rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi, psikolojik danışman sayısının artırılması, çocuklara küçük yaşlardan itibaren empati, öfke kontrolü ve arkadaşlık bilinci kazandırılması gerektiğini söyleyen Taytak, ailelerin de sürecin aktif bir parçası olması gerektiğini kaydetti.
Siber zorbalıkla mücadelede ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, RTÜK ve ilgili bakanlıkların koordinasyon içerisinde çalışmasının önemine işaret etti.
AFYONKARAHİSAR’DAKİ MERKEZİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Konuşmasında Afyonkarahisar’da özel gereksinimli çocuklara yönelik yürütülen çalışmalardan da bahseden Taytak, girişimleri sonucu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Engelli Eğitim ve Gelişim Merkezi’nin tahsis edildiğini hatırlattı.
Merkezde 7 sınıfın bulunduğunu, 6 engelli derneğinin faaliyetlerini burada sürdürdüğünü belirten Taytak, 50 çocuğun spor kurslarından, 15 çocuğun ise resim kurslarından yararlandığını söyledi. Ayrıca haftanın üç günü ücretsiz aile danışmanlığı hizmeti sunulduğunu ifade eden Taytak, merkezin çocukların hem sosyalleşmesine hem de toplumsal yaşama daha güçlü katılmasına katkı sağladığını dile getirdi.
TBMM’DE AKRAN ZORBALIĞI VİDEOSU İZLETİLDİ
Komisyon toplantısında akran zorbalığının çocuklar üzerindeki etkilerini anlatan kısa bir video da milletvekillerine izletildi. Taytak, konuşmasının sonunda raporun hazırlanmasında emeği geçen komisyon üyelerine ve katkı sunan kurumlara teşekkür ederek, akran zorbalığıyla mücadelenin ancak devlet, aile ve toplumun ortak dayanışmasıyla başarıya ulaşabileceğini ifade etti. Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıracak her çalışmanın destekçisi olmaya devam edeceklerini belirten Taytak, çocukların güvenli ve sağlıklı bir eğitim ortamında büyümesinin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.
afyonanahaber.com.tr



