Apple’ın küresel erişilebilirlik müdürü Sarah Herrlinger, geçtiğimiz Salı günü Web Summit Lisbon 2024’te yaptığı konuşmada, Apple’ın cihazlarını herkesin kullanımına uygun hale getirmek için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi ve yapay zekanın engelli bireylerin hayatını nasıl iyileştirebileceğine dair örnekler sundu. Herrlinger, Apple’ın 1985 yılından bu yana erişilebilirlik konusunda uzmanlaşmış bir ekibe sahip olduğunu belirterek, şirketin erişilebilirliği bir “insan hakkı” olarak gördüğünü ve bu yaklaşımın yeniliği tetiklediğini vurguladı.
Herrlinger, etkinlikte yapay zekanın engelli bireyler için hayatı nasıl daha kolay hale getirebileceğini örneklerle açıkladı. Göz hareketleriyle cihazları kontrol etmeyi sağlayan Eye Tracking gibi özelliklerin, işitme yeti kaybı olan kullanıcıların alarm ve zili tanımalarını sağlayan Sound Recognition gibi teknolojilerin, bu alandaki önemli gelişmeler olduğunu belirtti. Ayrıca, Apple’ın sunduğu yeni Siri özelliklerinin, cihazları eller serbest bir şekilde kullanmayı çok daha kolay hale getireceğini ifade etti.
Bir diğer önemli gelişme ise Apple Watch’taki AssistiveTouch özelliği oldu. Bu özellik, kullanıcıların sadece el hareketleriyle saati kullanmalarını sağlıyor. Özellik, öylesine gelişmiş ve faydalı hale geldi ki artık Series 9 ve sonrasındaki Apple Watch kullanıcıları, ekrana dokunmadan yalnızca Double Tap hareketiyle arayüzle etkileşimde bulunabiliyorlar.
iPhone’lardaki yeniden başlatma sorununun sebebi ortaya çıktı!
Herrlinger için Apple, cihazlarındaki erişilebilirlik özelliklerini, sosyal damgalanmayla mücadele etmenin bir yolu olarak görüyor. Örneğin, AirPods Pro 2’ye yapılan son güncelleme ile kullanıcılar, kulaklıklarında klinik düzeyde işitme sağlığı özelliklerine erişim sağlayabiliyor. Apple, erişilebilirlik özellikleri hakkında daha fazla bilgi sunan özel bir web sayfasına da sahip.
Kaynak: sihirlielma.com