
Britanya’da tedavi gören binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak.
Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamında otuz hastane Kanser Aşısı Projesine kaydoldu. BBC Türkçe’nin aktardığına göre bu sistem, kanser hastalarını mRNA teknolojisini kullanan denemelerle eşleştiriyor.
mRNA teknolojisi mevcut Covid-19 aşılarında da kullanılıyor. Aşılar, kanser tedavisi sonrası kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini harekete geçirecek şekilde tasarlandı.
55 yaşındaki Elliot Pfebve, İngiltere’de bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi edilen ilk hasta.
Elliot’ın ilk tedavisinden sonra yapılan testler, kan dolaşımında hala kanserli DNA parçaları olduğunu gösterdi. Bu da hastayı kanserin nüksetmesi riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Bu nedenle Alman ilaç şirketi BioNTech tarafından üretilen ve Pfizer-BioNTech Covid aşısıyla aynı mRNA teknolojisini kullanan bir deneme aşısı için kaydoldu.
Kişiye özel kanser aşısı nedir?
Aşılar genellikle hastalığı önleme amacıyla geliştirilir. Kanser aşılarıysa teşhis konulduktan sonra tedavi amaçlı kullanılabilir.
Nasıl geleneksel aşılar bağışıklık sistemini düşman bakteri veya virüse karşı hazırlıyorsa, kanser aşısı da hastanın kanserini aramaya hazırlıyor.
Elliot’ın tedavisinde, tümörden alınan bir örnek BioNTech’in Almanya’daki laboratuvarlarına gönderildi ve burada onun kanserine özgü 20 kadar mutasyon tespit edildi.
Elliot’ın hücrelerine, kanser hücrelerine özgü mutasyona uğramış kötü proteinleri üretmeleri için talimat verecek şekilde mRNA kullanılarak bir aşı oluşturuldu.
Aşı, vücutta saklanmakta usta olan ve daha sonra yeniden ortaya çıkan kanser hücrelerini açığa çıkaracak şekilde hareket ediyor.
Böylece aşının bağışıklık sistemini, kalan kanser izlerini arayıp yok etmesi için harekete geçirmesi ve gelecek yıllarda kansersiz olma şansının artırılması amaçlanıyor.
Britanya, Almanya, Belçika, İspanya ve İsveç’te 200’den fazla hasta denemeye dahil edilecek ve 15 doza kadar kişiselleştirilmiş aşı uygulanacak.
Çalışmanın 2027’ye kadar tamamlanması beklenmiyor. Aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması umuluyor.
Kaynak: BBC Türkçe