HaberlerGündem

Dükkanı Teslim Edilmeyen Depremzede, Engelli Çocuklarının Maaşıyla Geçimlerini Sağlıyor

Elazığ’da 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde dükkanı ağır hasar alması sonrasında Elazığ Belediyesi tarafından yıkılan, sonrasında ise hak sahipliği kazanan depremzede Abdülkasım Barha’nın dükkanı 4 yıldır teslim edilmedi. Üç çocuk babası olan ve iki çocuğunun engelli olmasından dolayı çalışamadığını belirten baba Barha, çocuklarına verilen engelli maaşıyla geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Elazığ’ın merkez Sivrice ilçesinde 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem merkez Mustafapaşa Mahallesinde bulunan 44 metrekarelik dükkanın ağır hasar alması sonrasında belediye tarafından yıkıldı. Dükkanın yıkılması sonrasında hak sahipliği kazanan Barha, 4 senedir dükkanın teslim edilmediğini belirterek yetkililere tepki gösterdi.

“4 senedir kurayı bekliyorum bu neyin kurası?”

2020 depremi sonrasında dükkanın ağır hasar alması sonrasında yıkım kararı verildiğini ve belediye tarafından yıkıldığını belirten depremzede Abdülkasım Barha, şunları söyledi:

“Yıkım sonrasında valiliğe, Çevre Şehircilik Müdürlüğüne ve AFAD’a giderek müracaatlarımızı yaptık. Yetkililer bize, ‘süreci bekleyeceğiz’ dediler. Süreci bekleyeceğiz ama bu kadar bir süre olabilir mi dört sene geçti. AFAD, valilik ve milletvekillerimizle görüştüğüm zaman bana, ‘bizimde elimizden bir şey gelmiyor kurayı bekleyeceğiz’ diyorlar. Bu ne kuraymış hacca mı gidiyorum, umreye mi gidiyorum ben? Bu neyin kurası 4 sene kura mı olur? Ocak ayında beşinci sene olacak halen bekliyorum ki kura çekilecek. Artık hak sahipliğim adına şüphe etmeye başladım.

AFAD hak sahipliğimin aktif olduğunu söylüyor ama ortada bir şey yok. AFAD, ‘TOKİ yapsın bize teslim etsin bizde vatandaşlara hak sahipliklerini teslim edelim’ diyor. AFAD iş yeri yok diyor ama TOKİ burada açık artırmayla iş yerlerini satıyor maden dükkan yoksa bunlar neden satılıyor?  Elazığ’ın çeşitli yerlerinde halen boş dükkanlar var sebebini sorduğumuz zaman yetkililer ‘mahkemelikler’ diye cevap veriyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Elazığ ziyaretinde kendisiyle görüşme imkanım oldu durumumu kendisine arz ettim. Sayın bakanımız, ‘biz bu konuyu ele aldık neticeye varacaktır inşallah’ dedi. Fakat ancak bu sorunumla ilgili bir kayıt almak, resmi evrak almadılar.”

“İki engelli çocuğumun maaşı var oda olmasaydı…”

Dükkanının teslim edilmesi için birçok kurumla görüştüğünü ama sonuç alamadığını söyleyen depremzede Barha şu ifadeleri kullandı:

“Gelene söylüyoruz ‘tamam’ diyorlar ama zaman geçiyor ortada bir şey yok. Çevre Şehircilik Müdürlüğüne gidiyorum ‘senin muhatabın burası değil, diyor, AFAD’a gidiyorum ‘sen buraya boşuna gelmişsin senin işin ancak siyasetçiler çözer’ diyorlar. Böyle bir şey olabilir mi nerede yaşıyoruz biz? Çok şükür devletimiz güçlü ve kuvvetlidir bu tür şeylerin yaşanmaması lazım. Ben hala şoktayım inanamıyorum.

Ben dört yıldır çalışamıyorum çünkü zihinsel engelli bir oğlum var imkanım olmadığını için tedavisini yapamıyorum. Diğer çocuğumun da aynı sıkıntısı var. Benim bu sorunumdan Elazığlı siyasetçilerin bilgisi var ama ne Allah’ın hikmetiyse kimse bir şey yapamıyor. Bakanımız buradayken ben milletvekillerimizle görüştüğüm zaman ‘tamam biz seni tanıyoruz bu konuyu ele aldık’ diyorlar ama yine ben benle kaldım. Allah razı olsun devletimiz iki engelli çocuğumun hakkı var oda olmasaydı ilerisini düşünmek istemiyorum. Devlet büyüklerime sesimi duyurmak istiyorum rica ediyorum bu sıkıntılarımıza bir son versinler tek amacım mağduriyetimizi gidersinler.”

“256 esnafın hak sahipliği olmasına rağmen dükkanı teslim edilmedi”

2020 depremi sonrasında esnafların mağduriyetinin devam ettiğini söyleyen Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, şunları söyledi:

“2020 depreminden sonra ilimizde 256 tane esnafın iş yeri yıkıldıktan sonra hak sahipliği olmasına rağmen dükkanları teslim edilmedi. Bu konuyla ilgili Elazığ’a gelen bakanımıza (Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum) konuyu ilettik. Elazığ’daki yetkililer konuya ilgisiz ilgili olanların da yetkisi yok. Bir şehirde dört senedir esnaflar iş yerlerine kavuşamıyorsa bizler seçilmiş ve atanmışlar olarak o şehirdeki insanlara karşı görevimizi tam olarak yapmışız diyemeyiz.

Kesinlikle o insanların vebali sırtımızdadır. Çevre Şehircilik İl Müdürüne sesleniyoruz rezerv bölgelerinizdeki fazla dükkanları elinizde bekletip ileride satalım hesabına düşmeyelim. AFAD’la beraber ikinizde depremzedelere yardımcı olmak için kurulan bir kurumsunuz. AFAD’dan hak sahibi olan hak sahiplerine dağıtın bizlerin esnafı da evine ekmek götürecek şekilde mutlu olsunlar. Onlar mutlu olduklarında bizler huzurlu oluruz, bizler huzurlu olduk mu sizler rahat edersiniz.”

Kaynak: Sözcü

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu