Edirne’de Engellilerin Sorunları İçin Ortak Akıl Arayışı
Edirne Kent Konseyi’nin (EKK), 35’inci Olağan Genel Kurulu, gerçekleştirildi. Erişebilirlik konusuyla gerçekleştirilen Genel Kurul’da kentteki engelli bireylerin yaşadığı sorunlar ve talepler gündeme getirildi.
EKK’nın 2024 yılının ikinci Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz Cumartesi günü Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü Kel Aliço Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılışını Mübessel Yolalmaz yaparken, toplantının, kentteki engelli bireylerin yaşadığı sorunları ve taleplerini gündeme getirmek için bir fırsat sunduğunu ve toplantı sonuçlarının dikkatle izleneceği vurgunladı.
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da toplantıya katılarak, kentteki tüm sorunları yerinde tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek için sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine katıldığını ifade etti. Akın, Edirne’de engelli bireylerin daha rahat bir yaşam sürmesi için erişilebilir mekanların oluşturulacağını ve Kent Konseyi’ne uygun, engellilere yönelik bir alan sağlanacağını açıkladı.
Engelli temsilcileri yaşadıkları zorlukları anlattı
Toplantının ilk bölümünde, kentte yaşayan engelli bireyleri temsilen katılımcılar, yaşadıkları sorunları dile getirdi ve çözüm önerilerini sundu. İl Engelli Meclis Başkanı Dr. Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin 9. maddesini hatırlatarak, taraf devletlerin engellilerin bağımsız yaşamlarını desteklemek ve sosyal yaşama etkin katılımlarını sağlamak için gerekli tedbirleri almaları gerektiğini belirtti. TÜİK verilerine göre erişilebilirlik konusunda engellilerin geride kaldığını vurgulayan Tokgöz, engellilere yönelik verilerin eksik ve karmaşık olduğunu ifade etti.
Ortopedik engelli Mübessel Yolalmaz, yaşadığı fiziksel engeller nedeniyle şehirdeki pek çok binaya ve toplu taşıma aracına ulaşamadığını belirterek, “2024 yılında hala binalara girememekten, toplu taşıma araçlarına binememekten şikayetçi olmamalıyız,” dedi. Yolalmaz ayrıca, kentteki ibadet yerleri dahil tüm bina ve donatıların her engelli tarafından erişilebilir olmasını talep etti ve belediyede bir engelli birimi kurulması ile engelsiz araç temin edilmesini istedi.
Görme engelli üniversite öğrencisi Can Ertek, mezun olduktan sonra iş bulma kaygısından dolayı geleceğe dair motivasyonunu kaybettiğini belirtti. Engelli gençlerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ertek, derneklerin taleplerini daha güçlü bir şekilde duyurmasını istedi.
Engelli yetişkin çocuk annesi Nigar Aral, 37 yaşındaki engelli evladı için devlet tarafından sağlanan “Özel Yürekler” kursunun bütçe eksikliği nedeniyle kapandığını söyledi. Bu tür sosyal destek hizmetlerinin tekrar açılması gerektiğini belirten Aral, eğitim almanın her bireyin yasal hakkı olduğunu ve devletin erişilebilir hizmet sunmasının bir kamusal görev olduğunu ifade etti.
Zihinsel engelli bireyleri temsilen söz alan Sedef Durna, bu bireylerin bağımsız yaşam becerilerinden yoksun olduklarını ve aileleri vefat ettiğinde büyük mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Kentte tam zamanlı bir bakım merkezine acil ihtiyaç olduğunu söyleyen Durna, böyle bir merkezin engelli ailelerinin de sosyalleşmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Hukuk uzmanı engelli haklarını anlattı
Toplantının ikinci bölümünde, Avukat Cansu Korkmaz “Erişilebilirlik ve Hukuk” başlıklı bir sunum yaptı. Korkmaz, engellilere yönelik ayrımcılığın hukuki boyutlarına değindi ve evrensel mevzuatlarda yer alan “Ayrımcılık”, “Makul Düzenlemeler”, “Özsavunuculuk”, “İnsan Onuru”, “Erişilebilirlik” ve “Kişisel Hareketlilik” gibi terimleri açıkladı. Engelli bireylerin haklarını talep edebilmeleri için hangi yasal başvuru yollarının izlenmesi gerektiğini anlattı. Korkmaz, dilekçelerin Valilik, Kaymakamlık veya Belediye gibi kamu kurumlarına yapılabileceğini ve dilekçe kayıt numarası alınmasının önemli olduğunu vurguladı. Gereken işlem yapılmadığında, 60 gün içinde idari dava açılabileceğini, Kamu Denetçiliği Kurumu veya Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurulabileceğini söyledi.
Korkmaz, engelli haklarına ilişkin kazanılmış çok sayıda dava bulunduğunu belirterek, “Bu kazanımlar, idareleri veya özel sektörü sorunu çözmeye zorlamaktadır,” dedi.
Çözüm önerileri takip edilecek
Toplantı, katılımcıların soru ve önerileriyle sona erdi. Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, toplantının sonunda katılımcılara, İstanbul Barosu Avukatı Cansu Korkmaz ve Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden Türk İşaret Dili Tercümanı Petek Kızılcan Topaloğlu’na teşekkür etti. EKK, kentteki engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için çözüm önerilerini takip edeceğini ve ilgili kamu kurumlarıyla iş birliğini sürdüreceğini duyurdu.
Kaynak: edirnesonhaber.com