
Engelli Bireyler İçin Kapsayıcı Uygulamalar Çalıştayı Gerçekleştirildi
23-25 Haziran tarihleri arasında Yunus Emre Enstitüsü ve ÖSYM Başkanlığı’nın iş birliğiyle düzenlenen “Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavlarında Kapsayıcı Uygulamalar Çalıştayı” başarıyla tamamlandı. Çalıştay, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen engelli bireylerin ölçme ve değerlendirme süreçlerindeki ihtiyaçlarını ele alarak daha erişilebilir ve kapsayıcı sınav uygulamalarını geliştirmeyi hedefledi.
Adil ve Erişilebilir Sınavlar Hedefleniyor
Etkinlikte, engelli adayların bireysel ihtiyaçlarına uygun ölçme-değerlendirme ortamlarının oluşturulmasının önemi vurgulandı. Çalıştayın temel öncelikleri arasında, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen engelli bireylerin adil bir şekilde değerlendirilmesi ve bu süreçlerin erişilebilir kılınması yer aldı.
Engelli Adaylar İçin Adil Sınav Hedefi;
- Yabancı Dil Olarak Türkçe’de Erişilebilirlik Adımı,
- Türkçe Sınavlarında Eşitlik ve Erişilebilirlik,
- Engelli Adaylar İçin Kapsayıcı Sınav Çalıştayı.
EGED ve ÖSYM İş Birliğinin Önemli Çıktıları
Çalıştayın açılış oturumunda konuşan Engelsiz Eğitim Derneği (EGED) Kurucu Başkanı Emre Taşkın, derneğin ÖSYM ile olan iş birliğine dikkat çekti. Bu iş birliğinin somut sonuçlarından biri olarak, görme engelli bireylerin ekran okuyucu ve ekran büyütme yazılımları kullanarak Elektronik Yabancı Dil Sınavlarına (E-YDS) katılabilme imkanının sağlandığını belirtti. Taşkın, bu uygulamanın gelecekteki sınavlarda da devam etmesi gerektiğini vurguladı.
İş Birliği ve Kapsayıcılık Vurgusu
Emre Taşkın ayrıca, sınav hazırlığı sürecinde farklı paydaşlarla belirli konulara odaklanarak çalıştay düzenlemenin heyecan verici ve sonuç odaklı bir adım olduğunu ifade etti.
Kaynak: yasadikca.com