Son DakikaEngelli HaklarıGündemHaberler

Engelli Çalışana Mobbinge Ceza: Devlet Sizin Gibileri Atayarak Hata Yapıyor!

Isparta’da bir kamu kurumunda görev yapan engelli kadın çalışanın başvurusunu inceleyen TİHEK, memurun saygınlığının zedelendiği, psikolojik baskıya maruz kaldığı ve sistematik dışlamaya tabi tutulduğunu belirtti.

Isparta’da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde görev yapan engelli kadın memurun maruz kaldığı mobbing ve ayrımcılık başvurusu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) tarafından görüldü.

Kurum kararında çalışanın hem kadın hem de engelli olması nedeniyle sistematik ayrımcılığa ve psikolojik yıldırmaya maruz kaldığı vurgulandı.

Mobbinge maruz kaldığını iddie eden engelli çalışan S.E., TİHEK’ye başvurdu. Yüzde 60 oranında ortopedik engeli bulunduğunu belirten memur S.E., kadın olması ve engelli kimliği nedeniyle ayrımcılığa ve psikolojik yıldırmaya maruz kaldığını savundu. S.E., doğum izni sonrası yarım gün çalışma ve süt izni gibi yasal haklarını kullanmak istediğini ancak bu haklarının kurum tarafından engellendiğini belirtti.

Rencide Edici Söylemler

S.E., İl Müdür Yardımcısı M.İ.’nin kendisine, “Devlet sizin gibileri atayarak hata yapıyor, yürü git” şeklinde rencide edici ifadeler kullandığını da iddia etti.

S.E. engeline rağmen kendisini fiziksel olarak zorlayıcı işlere tek başına görevlendirildiğini ve destek taleplerinin de geri çevrildiğini belirtti. Tüm bunların yanı sıra, S.E. hakkında haksız şekilde art arda disiplin soruşturmaları başlatıldığını da vurguladı.

Kurum tarafından yapılan savunmada iddialar reddedilirken birim amiri M.İ.’nin hakaret söylemlerinde bulunmadığı öne sürüldü.

İhlaller Tespit Edildi

Yapılan inceleme sonucu kurumun eşitlik ilkesini ihlal ettiği, engelli personele yönelik pozitif ayrımcılık yükümlülüğünü yerine getirmediği ve disiplin süreçlerini yıldırma amacıyla kullandığı tespit edildi.

Kararda, memurun saygınlığının zedelendiği, psikolojik baskıya maruz kaldığı ve sistematik dışlamaya tabi tutulduğu açıkça vurgulandı.

Mobbing Devam Etti

Öte yandan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) da kuruma, memur S.E.’ye yönelik ‘uyarma’ cezasının sonlandırılması gerektiği yönünde “tavsiye” verdiği ortaya çıktı. Söz konusu uyarıya rağmen S.E. hakkında yeni disiplin işlemlerinin başlatıldığı ve mobbingin sürdüğü tespit edildi.

TİHEK kararında S.E.’nin uzun süreli baskı ve hak kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek kamu kurumuna 100 bin lira idari para cezası uygulanmasına hükmetti.

Halk TV

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu