
Engelli Derneklerinden İzmir Büyükşehir’e Tepki
Büyükşehir Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına ait sosyal medya hesabından 24 Haziran tarihinde, Uzundere’de İzmir Engelsiz Yaşam Merkezi’nin açıldığı fotoğraflarla açıklandı. Engelli dernekleri fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını savundu.
Büyükşehir Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına ait sosyal medya hesabından 24 Haziran tarihinde, Uzundere’de İzmir Engelsiz Yaşam Merkezi’nin açıldığı fotoğraflarla açıklandı. Engelli dernekleri ise, kendilerine hiçbir açıklama yapılmadan ve merkezin resmi bir açılış yapılmadan duyurulduğunu, yayınlanan fotoğrafların ise gerçeği yansıtmadığını savundu. KEDİ- Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, belediyenin sosyal medya hesabından paylaşılan fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Uzundere’deki İzmir Engelsiz Yaşam Merkezi ile ilgili yaşanan süreci paylaşan Ahmetoğlu, “6 Şubat depremi sırasında Büyükşehir Belediyesi ile çalışmaya başladık. Deprem bölgesinden gelecek otizmli aileler için burada bir iletişim ağı kurduk. Belediyenin engellilikle ilgili toplantılarında yerimizi aldık, düşüncelerimizi aktardık. 2025 Şubat ayında belediye yetkilileri, bütün engelli STK’ları ile bir toplantı yaptı. Uzundere’deki bir binanın kentteki engelli çalışmalarının merkezi olacak şekilde düzenleneceği söylendi. Çeşitli engelli grupları konuyla ilgili fikirlerini söyledi. Binanın şehir merkezine uzaklığı bizler için problemdi. Binanın yapısal olarak eksikleri vardı. Eksiklikleri söylemek bir sivil toplum kuruluşunun en temel görevidir. O tarihten sonra konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Sonra 24 Haziran tarihinde sosyal medyada Uzundere’de bulunan İzmir Engelsiz Yaşam Merkezi’nin açıldığı duyuruldu. Sosyal medyadaki fotoğraflara bakılacak olursa, içinde çeşitli faaliyetlere başlanmıştı bile. Ancak fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını üzülerek not düşmek durumundayız. Binayla ilgili eleştirilerimize rağmen hiçbir açıklama yapmadan, bir açılış yapılmadan bu paylaşımları yaptılar. Merkezin açıldığına dair paylaşımda çalışması yıllardır başka alanda sürdürülen izci grubunun, üstelik gerçeği yansıtmayan şekilde fotoğraf malzemesi olarak kullanılması kabul edilemez” dedi.
“Belediyelerin Engelli Politikası Yok”
Türkiye’de siyasi partilerin ve belediyelerin engelli politikası olmadığını aktaran Ahmetoğlu, “Partilerin ve belediyelerin engelli politikası yok. Öncelikle bunu oluşturmaları gerekiyor. Bu süreçte onlara elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Belediye başkanlarına yaşam tecrübelerimizi aktarmak istiyoruz. İki hafta önce Bornova Körler Okulu’nda, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki ile bir farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdik. Bu yürüyüş bile Sayın Eşki’de büyük bir farkındalık yarattı. Kendisi engelli haklarıyla ilgili bir politika eksikliği olduğunu yaşayarak gördü. Kimse kimsenin yerine geçemez ama bir engelliyle hayatı paylaşırsa o zaman anlar” ifadelerini kullandı.
Engelliler Hayatın İçine Karışamıyor
Engellilerin hayatın içine karışmakta ciddi sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Ahmetoğlu, “Yerelde İzmir özelinde de aktif çalışmalarımız var. Yerel yöneticilere bu konuda bilinçlendirme yapmaya çalışıyoruz. Belediyelerin bu konuda sorumlulukları var. Çünkü biz bir yandan eşit yurttaşlık mücadelesi veriyoruz. Siz bir İzmirli olarak sinemaya, tiyatroya gitmek istiyorsunuz. Ancak engelli bir birey kültürel etkinliklere sizin kadar rahat katılabiliyor mu? Hayır. İzmir’de birtakım düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu bir hak teslimidir. Belediyeler görevlerini yapmadığı zaman bizler hak kaybına uğruyoruz ve hayatın içine karışamıyoruz. Ben bir otizmli annesiyim. Otizmli çocuğum hayatın içine karışamıyor. Mesela aşık olmak her insanın doğasında var ve herkesin hakkı. Ancak bu ülkede engelli bir bireyin aşık olmaya bile hakkı yok. Bu mücadelede maddi yük ve çaba sadece ailenin sırtında kalıyor. Ailelerin hepsi aynı bilinçte ve maddi düzeyde değil. Herkesin engelliliğe bakış açısı farklı. Engelliliğe bakış açısı toplumun tamamında problemli. Onları hak öznesi olarak görmüyorlar” şeklinde konuştu.
“Engelliler Vicdan Yıkama Öznesi Olarak Kullanılıyor”
Türkiye’de engelli politikalarının çok yanlış yürütüldüğünü savunan Ahmetoğlu şunları söyledi: “Sürekli gündeme getirdiğimiz şey şu, Türkiye Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne imzacı bir devlet ama buna dair yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Yazılı belgelerde yerine getirmiş gözüküyor ancak uygulamalarda hem genel engellilik alanında hem de otizm alanında çok büyük sıkıntılar var. Otizm kendine özel eylem planı olan bir grup. Otizm eylem planı 2016 yılında yayınlandı. Birkaç bakanlığın koordinasyonunda yürümesi gerekiyor ancak o koordinasyon eksik. Bütçelendirme yok. Birinci eylem planı hayata geçirilmediği için ikinci eylem planı çıkartıldı. Eylem planının çıkmasında otizm STK’ları etkin rol aldı. Şu anda konuyla ilgili yetkililerle görüşmekte problem yaşıyoruz. Türkiye’de artık yetkililerde yetkisiz. Çünkü bütün sistem bir kişiye bağlı. Türkiye’de engelli politikası yanlış yürüyor. Zaten bir engelli politikasından bahsetmek de mümkün değil. Engelli bireyler yardıma muhtaç bireyler olarak görülüyor. Bir vicdan yıkama öznesi olarak kullanılıyor. Biz hizmet alması gereken, öznenin ta kendisiyiz. Çalışmamalarımız bu yönde ilerliyor. Bir sendika gibi hareket ediyoruz.”
Kaynak: İz Gazete