Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden “Erişilebilirlik Atölyeleri”
“Web İçeriği Erişilebilirlik Eğitimleri”ne devam ediliyor. Dört eğitimin ardından ikinci aşamada ilk atölye 7 Ekim 2021 tarihinde 27 İlin Valiliklerinin, Bağlı Kurumlarının ve İl Müdürlüklerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin ulaşılabilirliğinin ve kullanılabilirliğinin sağlanması, özellikle dijital alanda sunulan hizmetlerin farklı özelliklere sahip kullanıcılar tarafından anlaşılabilir formatta yani erişilebilir olması hedefi çerçevesinde, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Haziran ayında başlatılan “Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Eğitimleri”ne devam ediliyor.
Kurumların web sayfalarının erişilebilir olarak tasarlanması ve mevcutların erişilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.
On adet düzenlenmesi planlanan eğitimlerin ilk aşamasında; Cumhurbaşkanlığı ve Bağlı Kuruluşlar, RTÜK, EPDK, BDDK gibi Düzenleyici Denetleyici Kurum ve Kuruluşlar, Yüksek Yargı Organlarından temsilciler; Bakanlıklar ve Bağlı Kurumlar; YÖK ve Üniversiteler ile 27 İl Valiliği, bağlı kurumları ve il müdürlükleri temsilcileri katılım sağladı. Online olarak yürütülen eğitimlere web içerik yönetim sistemi görevlileri, web tasarımcıları, web geliştiricileri, yazılımcılar ve birim sorumlusu/şube müdürleri davet ediliyor.
Yoğun katılımla gerçekleşen eğitimlerin sonucunda kurumlar için farkındalık oluşturulması, alınan bilgiler doğrultusunda kurumların web sayfalarının erişilebilir olarak tasarlanması ve mevcutların erişilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.
Eğitimlerde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz YEŞİLADA tarafından “Web Erişilebilirliği nedir?”, “Web Erişilebilirliği Paydaşları kimlerdir?”, “Web Erişilebilirliği Standart ve Rehber Kuralları nelerdir?” ve “Web Erişilebilirliği Değerlendirme yöntemleri nelerdir?” konularında katılımcılar bilgilendirilmektedir.
Atölyenin ikinci aşamasına 7 Ekim 2021 tarihinde düzenlenen eğitim ile devam edildi. Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya Valiliklerinin, Bağlı Kurumlarının ve İl Müdürlüklerinin davet edildiği eğitim, 610 katılımcı ile çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Eğitimlere valilikler, belediyeler ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının katılımıyla devam edilmesi planlanıyor.
Kaynak: aile.gov.tr/eyhgm