HaberlerSosyal Sorumluluk

Kocaeli’deki Engelliler Afetlere Hazır Olacak!

Engelli bireyleri afet ve sonrasına hazırlamak adına Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi tarafından proje edilen ‘Can Dostum’, kamuoyuna tanıtıldı

Bireylerin kendi gelişimlerine katkı sağlama, başkalarına yardımcı olma yetkinliklerini artırma ve istihdam sağlama amacıyla Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisince hayata geçirilen Can dostum projesi, Maide Restoran’da basın mensuplarına tanıtıldı. Projenin pilot ili Kocaeli olacak ve ardından tüm Türkiye’ye yayılacak. Tanıtım toplantısına Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak ve Kocaeli ÇÖLYAK ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Nesrin Atar katıldı.

Sivil toplum kuruluşlarının katılımcı demokrasinin lokomotifleri olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, “Bu anlamda Türkiye’ye örnek olduğumuzu düşünüyorum. Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle hem proje kültürünü geliştirdik hem de STK’lara önemli destekler verdik. Engelli meclisimiz, 35 derneğin 23 tanesinin katılımıyla kente ve ülkemize önemli katkılar sağladı. Bugün 9 Mayıs ÇÖLYAK Farkındalık Günü, 10-16 Mayıs Engelli Haftası. Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Yaşadığımız şehirde depremle ilgili hazırlık içinde olmak zorunda olduğumuzu vurguladık. Özellikle engelli bireylerimizi depreme hazırlamak adına bir proje geliştirdik.” dedi.

Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak ise “Çağımız artık afetlerin etkilediği bir çağ. Doğa felaketlerini, depremleri gerekli sistemi kurmadığımız için afet olarak anıyoruz. Engelli bireyler olarak dezavantajlı gruplarız, afet olduğu zaman daha da dezavantajlı oluyoruz. Proje kapsamında önce eğitime alalım dedik. Çelenkler bırakılıyor, protesto ediliyor ancak engelli konusu bir türlü gündeme gelmiyor. Engelliler Haftası kutlanacak bir hafta değil farkındalık haftasıdır. Gerçek engeliler zihni tekerlekli sandalyeye mahkum olanlardır.” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında engelli bireylere ve ailelerine verecekleri eğitimlerden de bahseden Koçak: “Çarpma, düşme, yaralanma vakalarına maruz kalan engelli bireylerin ailelerine ilk yardım eğitimi vereceğiz. Herhangi bir şekilde yaralanma olursa ilk müdahaleyi yapabilsinler. Derneklerin hepsine acil durum çantası vereceğiz. Ortez, protez, tekerlekli sandalye gibi araçları sabitleyeceğiz. Bireylere, ailelerine ve komşularına yangında müdahale edebilmeleri için eğitim vereceğiz. Afet sonrası iletişim kurmaları adına destek vereceğiz. Toplumun ilk engelsiz koçlar ve mentörlerini yetiştireceğiz bu projeyle. Motivasyon çalışmalarını yapacağız. Damdan düşenin halini damdan düşen anlıyor.” dedi.

Geliştirdikleri projeyle kentin dijital markasını çıkaracaklarını ifade eden Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak: “Acil durumda itfaiye müdahaleye gidecekse o evde engelli varsa onun mental engelli mi, işitme engelli mi ya da bedensel engelli mi olduğunu bilecek. Bir enkazda arama kurtarma yaparken işitme engelli bir depremzede varsa bunu bilecekler. Ona göre hareket edecekler. Evinden çıkaramadığımız bir sürü engelli kardeşimiz var. Gelip görsünler onları dışarı çıkaralım ve ne yapacağımızı daha iyi bilelim.” ifadelerini kullandı.

Sözlerini sürdüren Koçak: Kocaeli Kent Konseyi konuyla ilgili farkındalık yaratmaya devam ederken; ‘’CAN DOSTUM PROJESİ’’ ile doğal afetler ve yaşamın içinde oluşabilecek dezavantajları kaldırmayı, toplumsal dayanışmanın temel taşlarından biri olan komşuluk ilişkilerini aktif olarak yeniden canlandırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda; mental engelli çocukların ailelerine ve komşularına temel ilk yardım, afet ve yangın söndürme eğitimi, engelli (işitsel, görsel, ortopedik, …) bireylere ve komşularına yaşam koçluğu, mentorluk, hitabet, afet bilinci, yangın söndürme ve acil durum haberleşme eğitimleri verilecek. Bu kapsamda amatör telsizcilik ve acil durumda haberleşme eğitimi verilecek. Engelli bireylerin yaşam alanları (dolaplar ve kaçış yolları) düzenlenerek gerekli sabitleme çalışmaları yapılacak.” diye konuştu.

Her eve acil durum çantaları hediye edeceklerini belirten Koçak: “Ülkemiz ve ilimiz birinci derece deprem kuşağındadır. 17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş’ta yaşadığımız depremler birçok konuda hazırlıksız olduğumuzu göstermiştir. Son yıllarda yapılan kentsel dönüşüm ve afet hazırlık programları ile bu sorun büyük ölçüde ortadan kaldırılmaya çalışılsa da birçok konuda eksiklerimiz devam etmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AFAD (Kocaeli) ve Kocaeli Kent Konseyi olarak konuya farklı bir açıdan bakarak (dezavantajlı gruplar) sorunun en hassas noktasından çözüm bulma gayreti ile ülkenin tamamına örnek olabilecek bu proje hazırlanmıştır. Dezavantajlı grupları afete hazırlarsak kentin tamamını hazırlamış oluruz. Pilot bölge Kocaeli sonrasında tüm illere uygulanması düşünülmektedir.” dedi.

Kocaeli’deki engelli sayısını da aktaran Koçak: “Ortopedik engelli sayısı 21 bin 892, zihinsel engelli sayısı 19 bin 892, görme engelli sayısı 12 bin 251, işitme engelli sayısı 11 bin 763’tür. Konuşma, ruhsal, otizm, Down sendromlu gibi engelli sayısı ile birlikte toplamda 63 bin 364 kişi mevcuttur. Uygun olan engel gruplarına, ailelerine ve komşularına temel ilk yardım, afet, acil durum haberleşme, yaşam koçluğu ve mentörlük eğitimlerini kapsamaktadır. Engelli ve özel gereksinimli insanların afet, acil durumlar ve sonrasına hazırlanması amaçlanmıştır. Proje; mental, fiziksel, işitsel, görsel engeli olan bireylere, ailelerine ve komşulara afet, acil durumlara hazırlık, hayata olumlu bakarak engelsiz bir dünyayla bütünleşmeyi, sosyal toplumun her alanında bulunmayı, farkındalık oluşturarak engelsiz eğitmenler ile istihdam oluşturmayı planlamaktadır.” dedi.

Başkan Koçak: “Afet eğitimi kapsamında deprem, sel, yangın ve benzeri durumlarda engelli bireylerin ne yapması gerektiği, oluşabilecek bu koşullarda kendi özel durumlarına göre tedbir almayı, kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez, protez, işitme cihazı, görme bastonu… gibi yardımcı veya destek elemanlarının muhafaza edilmesi, korunması ve uygun koşullarda kullanılması eğitimi verilecek. Raf veya dolaplar sabitlenerek sarsıntı esnasında devrilme ve çarpmaların önüne geçilerek acil çıkış planlamaları yapılacaktır. Engel gruplarına ve engellilik durumlarına göre adreslerin belirlenmesi; itfaiye, AFAD, zabıta ve diğer birimlerin herhangi birinin mevcut adreslere gittiklerinde o adreste engelli bulunduğunu ve hangi engel türüne ait olduğunu bilmelerine yarayacak bir veri tabanı oluşturulacak. Acil durum ve afet personelinin engel ve engelli konusuyla ilgili yapmaları gereken davranış konuşma gibi eğitimler almaları sağlanacak.” dedi.

Kaynak: Kocaelibarışgazetesi

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu