RÖPORTAJEngelli HaklarıGündemHaberlerİçimizden BiriSağlık

Kocaelili Engelli Aile İsyanda: “Medikaller Bizi Sömürüyor!”

38 yıllık eşi ve iki engelli çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Salih Sezgin, engelliler için uygulanan politikaların yetersiz olduğunu, ekonomik bir darboğaza girdiklerini vurguladı. Medikal sektöründen yana sıkıntılarını paylaşan Sezgin, “Medikaller bizi sömürüyor. Devletimiz bize niye sahip çıkmıyor?” diye sordu

Öncelikle Sezgin ailesinden ve 30 yıldır mücadele veren babadan bahsetmek gerekir. Türkiye Engelliler Federasyonu kurucusu, iki engelli çocuk babası Salih Sezgin, Türk Silahlı Kuvvetlerinden tekniker olarak emekli oldu. Sezgin, 38 yıldır evli olduğu eşi Ayşe Sezgin’le birlikte tüm zamanını çocuklarına adamış durumda. Ekonomik kriz öncesi çocuklarını mutlu etmek için her türlü fedakarlığı yapan, engelleri aşmak adına savaş veren baba yaşadığı sıkıntıları tek tek anlatarak isyan etti.

“Sandalye için 1.300 TL veriliyor”

Tekerlekli sandalye fiyatlarından ve yapılan yardım miktarının küçük bir meblağ olduğundan bahseden Sezgin, “Ağır engelli bir bireyin bakımına yardımcı olacak bir cihaz, mesela kaldırma lifini devlet karşılamıyor. Aynı şekilde, tekerlekli sandalye ya da banyo sandalyesi almak da mümkün değil, çünkü sosyal devletimiz bu ihtiyaçları da karşılamıyor. Tekerlekli sandalye fiyatları, özel hastalıklar için uygun olmayan standartlarda, oldukça yüksek ve devlet yalnızca standart bir sandalye için 1.300 TL veriyor.

“Kısa sürede bozuluyor”

Biz standart sandalyeleri kullanamıyoruz çünkü çocuklarımın sırtında platinler var. Bizim ihtiyacımız olan ikinci el sandalyelerin bile en düşük fiyatı 30 bin TL civarında. Devletin bana verdiği ise 1.300 lira ama bunu da 5 yılda bir veriyor. Bizler ihtiyacımız olan en düşük fiyatlı 30 bin TL’lik sandalyeyi aldığımızda kısa sürede bozuluyor. Şu an bozuk bir sandalye kullanıyoruz çünkü bunun için bütçemiz yok. Sandalyeler için bir kez para aldığınızda tekrar o hakka sahip olmak için 5 yıl beklemek gerekiyor. Ben müracaat bile etmiyorum. 33 sene içerisinde sadece 3 kere bu hakkı kullandım.

“Aileler kaderine terk edilmiş durumda”

Sonuç olarak, engelli bireylerin bakım ve medikal ihtiyaçlarının karşılanması sosyal devletin sorumluluğunda olmalıdır. Sosyal devletin, ağır engellilerin ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretmesi gerekiyor. Çünkü şu anda aileler kaderlerine terk edilmiş durumda. Sağlık hizmetlerinden, medikal ürünlere kadar birçok alanda yaşadığımız sıkıntılar görmezden geliniyor.

“Hem pahalı hem kalitesiz”

İhtiyacımız olan ürünler, verilen destekle alınacak fiyatlardan çok daha yüksek. Devletin sunduğu sağlık desteği ile bu ürünleri almak mümkün olmuyor. Bir de bu malzemeler hem pahalı hem kalitesiz. Satılan tekerlekli sandalye bir yıl içinde bozuluyor. Medikal firmalar işin içine girince, büyük bir sorun daha ortaya çıkıyor. Çoğu zaman, medikal cihazlar, Avrupa’dan bağış olarak gelen eski ürünler oluyor ve bunlar satılıyor. Ve fiyatlar da bir hayli pahalı. Yani aslında, devletin desteklemesi gereken bir hizmet, bu tür firmalar tarafından fırsata dönüştürülüyor.

“Devletimiz niye bize sahip çıkmıyor?

Medikal sektöründe bizi yamyamların eline bıraktınız. Eğer zengin değilseniz o ürünlere erişiminiz yok. Denetim yok, çabucak bozulan ürünler yüzünden ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konuda çok şikâyet var CİMER’e yazıyoruz ancak adamın korkusu yok kimse de bunu umursamıyor zaten. Medikal sektörü bizi sömürüyor. Devletimiz bize niye sahip çıkmıyor?”

Kaynak: kocaeligazetesi.com.tr

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu