İçimizden Biri

Nevşehir’de Görme Engelli Büşra, Özel Kurs Sayesinde El Becerisini Geliştiriyor

Almanya’da doğup büyüyen 29 yaşındaki doğuştan görme engelli Büşra Cingitaş, el becerisini geliştirmek için memleketi Nevşehir’e tatile geldiğinde özel takı tasarım kursu alıyor. El becerisini geliştirdikçe takı tasarlamaya daha fazla ilgi duyan Cingitaş, 2 yıldır aldığı özel kurs sayesinde bileklik, kolye, küpe gibi aksesuar tasarlıyor.

“Almanya’da alamadığı dersi Nevşehir’de alıyor”

Almanya’da görme engelliler için el beceri kurslarının olmadığını kaydeden Cingitaş, her sene Türkiye’ye tatile geldiğinde Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olan Tuba Tümay’dan özel kurs alarak kendini geliştiriyor. Ürünleri kendisi için tasarladığını belirten Cingitaş, ileride tasarladığı ürünleri satmayı da hedefliyor. El becerisi gerektiren şeyleri sevdiğini anlatan Cingitaş, çocukken çamurdan yaptığı tasarımları şimdi gerçek hayatta kullanılabilen ürünlerle hayata geçirdiğini söyledi.

“Görmemek benim için engel değil”

Gözlerinin görmemesinin kendisine engel olmadığını vurgulayan Cingitaş, “Gözüm görmüyor ama çok iyi ve detaylı hissedebiliyorum. Ellerim gözlerimin vazifesini görüyor. Başka bir insanın gördüğünü ben hissediyorum. O yüzden boncuklara dokunarak ve hissederek her şeyi yapabiliyorum. Kendi elimle bir şeyler çıkarabilmek beni mutlu ediyor” dedi.

“Kapadokya’nın kültürel ve sosyal birikimi bu müzede yaşatılıyor”

Küçüklüğünden beri takı tasarladığını ifade eden Cingitaş, daha önce kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalıştığını, kurs almaya başladıktan sonra daha güzel tasarımlar ortaya çıkardığını belirtti. Hedefinin tasarladığı ürünleri satmak olduğunu aktaran Cingitaş, “Şuan kendim için yapıyorum. İnşallah ileride kendimi daha çok geliştirerek satmayı da istiyorum. Tasarladığım ürünleri takmaktan ziyade yapmayı seviyorum. Beni çok mutlu ediyor” diye konuştu.

“Görme engelliler için videolar yapılsın istiyorum”

İnternette çok fazla takı tasarım videosu olduğunu ancak görme engelliler için video yapılmadığını belirten Cingitaş, şunları söyledi: “Birebir ders lazım bana. Her şeye dokunarak öğrendiğim için Almanya’da ders alamadım. O yüzden Türkiye’de birebir ders alıyorum. Videolarda çok zorlanıyorum çünkü engellilere uygun videolar yok internette. Çok takı videosu var ve gittikçe artıyor. Bunları hazırlayan insanlar bizi de düşünse çok sevinirim. Çoğu insan bunu hem izleyip hem dinliyor ama bunu sadece dinleyen insanlar da var. Sadece konuştuğunuza ihtiyaç duyan, görmeyen insanlar da var. Bunu düşünmelerini çok isterim, çok sevinirim”

“Başaramayacakları hiçbir şey yok”

Cingitaş’a takı tasarım kursu veren Tuba Tümay ise engellilerin istemeleri halinde her şeyi başarabileceklerini belirtti. Nasıl çalıştıklarını anlatan Tümay, “Büşra’nın beğendiği bütün ürünleri çalışabiliyoruz. Çünkü Büşra gözleri görmediği halde elleriyle çok iyi hissedebiliyor. Ben söylüyorum ya da ellerini tutarak tarif ediyorum, o şekilde takıları yapıyoruz” dedi.

Bütün görme engelli bireylerin bu tarz tasarımları yapabileceğini kaydeden Tümay, “Çok severek yapmaları lazım. İlk tanıştığımızda Büşra’nın nasıl ne tarz anlatımdan anladığını çözdük. Elini tutarak, sayıları söyleyerek ondan sonra ona göre ilerledik. 2 yıldır çalışıyoruz. Zaten Türkiye’ye her geldiğinde bana derse geliyor. Çok sevdiği için, zaten severek yaptığı bir iş olduğu için artık olayı çözdü. Büşra’nın yaptıklarını anlatıyorum insanlar inanmıyor” ifadelerini kullandı.

muskarahaber.com

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu