HaberlerEğitimSağlık

Psikolog Olmak İçin Sadece Diploma Yetmiyor: Uzmanlardan Üniversite Adaylarına Kritik Uyarı

Üniversite tercih döneminin yaklaşmasıyla birlikte psikoloji bölümü, adayların en çok ilgi gösterdiği alanlardan biri olmaya devam ediyor. Ancak uzmanlar, psikolog olma sürecinin yalnızca üniversiteye yerleşmek ve diploma almakla sınırlı olmadığı konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Medikal Direktör Yardımcısı, Psikiyatri Uzmanı Dr. Pelin Taş, psikoloji bölümünü tercih etmeyi planlayan adayların mesleğin tüm yönlerini dikkatle değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.

“Psikoloji okumak ile psikolog olmak aynı şey değil”

Psikolojiye olan ilginin son yıllarda hızla arttığını belirten Dr. Taş, dijital platformlarda psikoloji içeriklerinin görünürlüğünün yükselmesi ve ruh sağlığına yönelik farkındalığın artmasının bu ilgiyi beslediğini ifade ediyor. Ancak Taş’a göre, psikoloji diploması mesleki yolculuğun sonu değil, tam tersine başlangıcı:

“Psikolog olmak yalnızca bir üniversite diploması almak anlamına gelmiyor. Asıl mesleki gelişim süreci mezuniyet sonrasında başlıyor.”

Dr. Taş, klinik uygulamalar, süpervizyonlar, mesleki eğitimler ve bilimsel gelişmeleri takip etmenin psikologların kariyerleri boyunca devam eden bir öğrenme yolculuğu olduğunu belirtiyor.

Mezun sayısı artıyor, rekabet yükseliyor

Psikoloji bölümlerindeki kontenjan artışına paralel olarak mezun sayısının da hızla yükseldiğini söyleyen Dr. Taş, bu durumun meslekte rekabeti ciddi şekilde artırdığını ifade ediyor:

“Bugün yalnızca psikoloji diplomasına sahip olmak birçok çalışma alanında tek başına yeterli olmayabiliyor.”

Klinik deneyim, uygulama becerisi, etik yaklaşım, bilimsel altyapı ve nitelikli mesleki eğitimler; psikologların meslek hayatında fark yaratan temel unsurlar olarak öne çıkıyor. Dr. Taş, mezuniyet sonrası kendine yatırım yapan, sürekli öğrenmeye açık olan psikologların daha güçlü bir konuma geldiğini vurguluyor.

Adaylar tercih yaparken uzun vadeli süreci hesaba katmalı

Psikoloji bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylara seslenen Dr. Taş, üniversite seçiminde yalnızca bölüme yerleşmeyi değil, mezuniyet sonrasında yıllarca devam edecek gelişim sürecini de dikkate almaları gerektiğini belirtiyor:

“Psikolog olmak yalnızca insanları dinlemekten ibaret değildir. Bilimsel bilgiye dayalı çalışmayı, etik ilkelere bağlı kalmayı ve yaşam boyu öğrenmeyi gerektirir.”

Dr. Taş, mesleğin ilgi çekici yönlerinin yanında emek, sabır ve sürekli gelişim gerektiren sorumluluklarının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Haber: Yaşadıkça

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu