SERÇEV, Engelli Çocuklar İçin Taşıma ve Pozisyonlama Sistemleri Üretiyor
Serebral Palsili Çocuklar Derneği’nin (SERÇEV), Çocukların Sağlıklı Büyümesi İçin Pozisyonlama ve Yaşama Katılma Gereçleri Üretimi Projesi düzenlenen programla tanıtıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Çankaya MEB İlçe Eğitim Müdürü Ayhan Işık, Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili Halil İbrahim Yılmaz, İDEA Genel Müdürü Gaye Yardımcı, NURUS Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve NURUS Design Lab Baş Tasarımcısı Renan Gökyay, SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Kırçuval, SERÇEV Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, Serçev Engelsiz Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Okul Müdürü Özkan Nalbant, öğretmenler, aileler ve çocukların katılımıyla proje açılış toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye’deki yüzlerce engelli bireye yardımcı olması hedeflenen Engelli Çocukların Doğru Büyümesi İçin Pozisyonlama ve Yaşama Katılma Gereçleri Üretimi Projesi’nde üretilen özel donanımlı tekerlekli sandalyeler, pozisyonlama ve taşıma gereçleri engelli çocukların günlük yaşamlarında daha rahat ve pratik hareket etmelerini sağlayacak.
“3.Otizm ve Müzik Yaz Okulu Çanakkale’de Yapıldı”
3. Otizm ve Müzik Yaz Okulu, 10-15 Temmuz 2023 tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleştirildi. Otizmli bireylerin müzik aracılığıyla kendilerini ifade etmelerini sağlamak, müzik terapiyi desteklemek ve otizm konusunda bilgi paylaşımını teşvik etmek, otizm ve müzik alanına uzman yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen yaz okulunda, çalgı, ses, koro, ritim, dans ve solfej eğitimleri yer alırken, aileler de çeşitli konferans ve seminerlere katıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Devlet Konservatuvarı öncülüğünde üçüncüsü düzenlenen etkinlik, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi, ÇOMÜ Devlet Konservatuarı, Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çanakkale Müzik ve Sahne Sanatları Geliştirme Derneği, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü birlikteliği ve desteğiyle sürdürülüyor.
“30 Otizmli Öğrenci”
Yaz okuluna, Afyon, Ankara, Antalya, Adana, Çanakkale, İzmir, İstanbul, Ordu, Hatay, Eskişehir, Aydın, Manisa, Mersin, Bursa, Aksaray, Konya, Kütahya, Tekirdağ 30 otizmli öğrenci, 30 aile, 37 gönüllü eğitimci ve 26 uzman katıldı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun, otizmli gençler ve aileleriyle bir araya geldiği toplantıda, Ağustos ayında bütün paydaşların katılacağı bir çalıştay yapılması da kararlaştırıldı.
Otizmin sosyal bir konu olduğunu ifade eden Erenoğlu, otistikler için gerekli koşulların sağlanıp sosyal hayata kazandırılmaları gerektiğinin altını çizdi. Yıl boyunca bu sosyal sorumluluk projelerini sağlayacak bir ortam oluşturmak amacıyla üç bakanlıkla görüşme yaptıklarını belirten Erenoğlu, içinde müzik, güzel sanatlar ve sporun yer alacağı bir ortam oluşturacaklarını sözlerine ekledi. Etkinliğin gala konseri, Çanakkale halkının da katılımıyla 14 Temmuz’da İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi‘nde gerçekleştirildi.
“Türkiye Otizm Meclisi Başkanını Seçti”
Türkiye Otizm Meclisi (TOM) Dilek Baydaş Seçimli 7. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’a Antalya Milletvekili Kemal Çelik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daire Başkanı Ertan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Kaynaştırma Daire Başkanı Şule Doğanoğlu ve 130 davetli katıldı.
Yapılan seçim sonucu Sekretaryaya Erdal Ateş, Yürütme Kurulu‘na Fatma Kilci Kavas, Aslıhan Aytemiz, Emel Kanberoğlu, Ali Karaca Telat Türeli, Demet Çileli, Özgül Gürel, Pervin Sabur, Necdet Gümüş ve Dursun İzgi seçildi.
“EHİS’in Taraf Devletleri Konferansta Buluştu”
Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin (EHİS) 16. Taraf Devletler Konferansı, 13-15 Haziran 2023 tarihlerinde New York’ta gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen konferans, “Ulusal Politikalar ve Stratejilerin EHİS ile Uyumlaştırılması: İlerlemeler ve Zorluklar” ana teması ile gerçekleştirildi. Türkiye, konferansta, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adına Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli’nin başkanlığındaki heyet tarafından temsil edildi.
Konferans kapsamında; “Engelli Bireylerin Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hizmetlerine Eşit Erişimlerinin ve Bu Hizmetlerin Erişilebilirliğinin Sağlanması”, “Engelli Bireyler İçin Dijital Erişilebilirlik”, “Yeterince Temsil Edilmeyen Engelli Gruplarına Ulaşmak” başlıklarında üç yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
“Engelsiz Vizyon Belgesi”
Türkiye’nin, ulusal mevzuatını Sözleşme ile uyumlu hale getirmek için önemli adımlar attığının belirten Elmas Esra Ceceli, “Özellikle 2013 ve 2014 yıllarında ulusal mevzuatta etiketleyici ve ayrımcılığa neden olan ifadelerin değiştirilmesi gibi hak temelli anlayışı güçlendirmek amacıyla ulusal mevzuatın EHİS ile uyumlaştırılmasına yönelik önemli yasal düzenlemeler yapıldı” dedi.
2030 yılına kadar engellilik alanında yol haritası olan Engelsiz Vizyon Belgesi’nin hazırladığını, 2023-2025 yıllarını kapsayan Engellilerin Haklarına İlişkin Ulusal Eylem Planı’nın da 2 Aralık 2022 tarihinde kamuoyu ile paylaşıldığını belirten Elmas Esra Ceceli, 8 politika alanında belirlenen 31 hedefi gerçekleştirmek üzere faaliyetlerin uygulanmaya başlandığını belirtti. Ceceli, Eylem Planı’nın katılımcı bir anlayışla kamu kurumları, STK ve üniversitelerin katkılarıyla hazırlandığının altını çizerek, “Eylem Planı’nın tüm taraflarca etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı” dedi.
dokuzeylul.com