Türkiye Polio Sekeli (Çocuk Felci) Belasıyla Karşı Karşıya
Ülkemizde 1963 yılında aşı ile önlenmeye çalışılsa da önlenemediği için binlerce çocuğun teker teker (ben dahil) yakalandığı ağır tahribatından kurtulamayan çocukların karşılaştığı baş belası hastalığın adı: Poliomyelitiydi yani çocuk felci.
Öyle bir hastalıktı ki bu 4 dönem üst üste başkanlığa seçilerek dünya tarihine geçen, ABD’nin en çok sevilen dört başkanından da biri olan ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt 1921 yılında salgın olan çocuk felcine yakalandı. Çocuk felcinin yarattığı ağır tahribattan dolayı yaşamının geri kalan kısmında hiç yürüyemedi.
Dünyada salgın yüzünden binlerce kişi çocuk felci nedeniyle engelli oldu. Son 30 yılda Türkiye’nin çocuk felci ile savaşında büyük başarılara imza atıldı ve salgın tamamen ortadan kaldırılma noktasına geldi. Çocuk felci vaka sayısında da ciddi düşüşler oldu. Bunun nedeni kamu spotları ile halkın çocuk felci aşısına yönlendirilmeleri ve bilinçlendirilmeleri çok önemli bir rol oynadı. Hatta 17 yıl boyunca devam eden Yaşadıkça Engelliler TV programımda her yıl aşı döneminde Prof. Nedret Uzel hocamızı başta olmak üzere bir çok değerli ismi konuk ederek aşı kampanyası ve çocuk felci ile ilgili bilinçlendirme programları yaptık. Çocuk felci nedeniyle sol bacağını kullanamayan biri olarak bu konun ne kadar önemli olduğu bilinciyle toplumun farkındalığını oluşturmak, çocuk felcinin tamamen ortadan kalkması ve anaların kuzularını bu hastalığa teslim etmemeleri için elimden gelen desteği vermeye devam ediyorum.
Türkiye’nin çocuk felcine karşı çabaları olumlu sonuçlar verdi, artık vakalara rastlanmayacak diye sevinirken 2 yıl önce patlak veren ve halen devam eden Suriye’deki iç savaş tüm sevincimizi kursağımızda bıraktı.
Ülkemize sığınan Suriyelilerin aşılanmamış olması nedeniyle yeniden ülkemizde çocuk felcine karşı alarm verildi. Gazeteleri karıştırdığımda aşağıdaki haberleri buldum. Sağlık Bakanlığı yetkilileri işi ciddiye alarak aşılama yapsa da kamplardan ülkenin dört bir köşesine yayılan Suriyelilerin halen bu tehlikeyi taşıdıklarını düşündüğümüzde şimdi bu tehlike hareket halinde büyük bir tehdit oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı girişimleriyle tüm valilik ve il sağlık müdürlüklerine yazı gönderilerek her Suriyeli’nin potansiyel çocuk felci veya benzer risklere karşı önem alınması aşılanmaları için gerekli duyarlılığın bir an önce gösterilmesi gerekmektedir. Aksi durumda çocuk felcine karşı kazanılmış savaşı büyük bir yıkımla yine bizler yani masum insanlar kaybedecek.
Şimdi bu işin ciddiyetini gözler önüne seren çeşitli gazetelerde yer alan haberleri aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
Çocuk Felci Haberleri
Dünya Sağlık Örgütü Suriye’de patlak veren çocuk felci salgınının Ortadoğu’nun geneline yayılmasını önlemek için geniş kapsamlı bir aşı programı başlatırken, uzmanlar da ilk kez salgının Avrupa’ya da yayılabileceği uyarısında bulundu.
DSÖ, Avrupa ülkelerinin hastalıkla ilgili izleme faaliyetlerini artırması ve hassas durumdaki grupların aşılanması gerektiğini bildirdi.
DSÖ’nün açıklamasında acilen aşılanması gereken çocukların sayısı 20 milyon olarak açıklandı.
Örgütün sekiz aylık kampanyası kapsamında Suriye’deki çocukların yanı sıra Türkiye, Lübnan, Irak, Ürdün, İsrail ve Filistin’deki çocuklar da aşılanacak.
Mülteciler Taşıyabilir
Tubingen Üniversitesi’nden Profesör Martin Eichner ve Reutlingen Bölgesel Halk Sağlığı Dairesi’nden Stefan Brockman ise saygın tıp dergisi The Lancet’ta yayınlanan makalelerinde hastalığı taşıyan her 200 kişiden sadece birinin belirtileri çok ağır biçimde gösterdiğini ifade ederek, Suriye’den gelen aşılanmamış mültecilerin ya da komşu ülkelerden gelen turistlerin virüsü “fark edilmeden” taşıyabileceğini ifade etti.
Uzmanlar özellikle Avusturya, Ukrayna ve Bosna Hersek gibi aşı uygulamasının zayıf olduğu ülkelerin risk altında olduğunu da belirtti.
14 Yıl Aradan Sonra 30’dan Fazla Vaka
Bu arada DSÖ’nün çocuk felci operasyonlarından sorumlu direktörü Dr. Hamad Caferi, Suriye’de halihazırda 10 teyitli vaka olduğunu ancak sayının artabileceğinden endişe edildiğini belirtti.
Dr. Caferi, tüm teyit vakaların savaşın başlamasından sonra doğan 2 yaş altı çocuklarda olduğunu da söyledi.
DSÖ’den geçen ay yapılan açıklamada ise Suriye’de, 14 yıl aradan sonra ilk defa, çocuk felciyle ilgili “2 şüpheli vaka”ya rastlandığı bildirilmişti.
Önceki gün Suriye’nin Deyr ez Zor şehrinde, 30’dan fazla “şüpheli çocuk felci” vakası tespit edildiğini açıklamıştı.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na bağlı “Destek Koordinasyonu Birimi”nde görevli çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Haysem Şakfe, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü işbirliğiyle yaptıkları saha çalışmasında 30’un üzerinde “çocuk felci ile eşleşen vaka” tespit edildiğini ifade etmişti. Şakfe, bu vakaların Sibeyhan semtinde yoğunlaştığını belirtmişti.
Sağlık Bakanlığı Harekete Geçti
Son gelişmelerin ardından Türkiye’de de sağlık bakanlığı harekete geçti. Mülteci kampları ve Suriye ile sınır olan illerde 5 yaş altı çocuklarda ek doz aşısı yapılacağı bölgeye giriş-çıkış yapanların da aşılanacağı açıklandı.
Bakanlık, vakaların Suriye’nin güneydoğusunda Irak ile komşuluğu olan bir bölgede ortaya çıktığını ve diğer bölgelerde şu ana kadar vaka tespit edilmediğini belirledi.
Suriye’deki aşılama çalışmalarının son iki yıldır aksaması sebebiyle diğer bölgelerde de vakaların ortaya çıkmasının muhtemel olduğun ifade eden bakanlık, DSÖ tarafından bu durumun bir ‘halk sağlığı acili’ olarak değerlendirildiğini bildirdi.
Türkiye’de Çocuk Felci Var mı?
Poliomyelit (çocuk felci) hastalığı, bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabiliyor. Hastalık etkeni virüs, su ve besinlerle ağız yoluyla alınıyor.
Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmak. Türkiye’de 1963 yılından bu yana çocuk felci aşısı uygulanıyor.
Son çocuk felci vakası 1998 yılında görüldüğü Türkiye, 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası aldı.
Gaziantep’in Nizip İlçesinde 5 Yaş Altı 30 Bin Çocuğa Çocuk Felci Aşısı Uygulanacak.
Aile Sağlığı Toplum Merkezi tarafından oluşturulan ekipler, ilçe merkezindeki 5 yaş altı çocuklara çocuk felci aşısı uygulamaya başladı. Evleri tek tek dolaşan sağlık personeli, çalışmalarını Suriyeli ailelerin yoğunlukla bulunduğu bölgelerde yürütüyor.
Doktor İlknur Gündeş, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocukları virüsten korumak için ilçe genelinde aşı uygulaması yapacaklarını söyledi.
Çocuklarda kalıcı felce yol açabilen bu virüsten korumanın en etkili yöntemin aşı olduğuna işaret eden Gündeş, “Sadece evlerde değil kamplarda da aşı uygulaması yapacağız. Bu kapsamda 5 bini Suriyeli olmak üzere 30 bin çocuğa aşı yapmayı planlıyoruz” dedi.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr.Mustafa Taşdemir A Haber’de Nihan Günay’ın sunduğu Satır Arası programına konuk oldu.
Sabah’ta yer alan habere göre, Suriye’de ve sığınmacıların kaldığı kamplarda görülen çocuk felci vakaları ile ilgili konuşan Taşdemir “Projektörü İstanbul’a çevirmemizi gerektiren özel bir durum yok, ama risk her zaman vardır “dedi. Dumansız hava sahası çalışmalarında da bahseden Taşdemir çalışmaların sadece şurada sigara içilir burada içilmez uyarılarından ibaret olmadığını, vergi ve sigara paketlerinin kimliksizleştirilmesi gibi önlemlerin de geleceğini ifade etti. Taşdemir şöyle konuştu;
“İnsan hareketi artık çok arttı. Çeşitli şekillerde insan hareketleri gerek ülkeler, gerek şehirler gerekse bölge ve ülkeler arası arttı ve artmaya da devam edecek. Bu tablo içinde risk her zaman için vardır. Projektörü İstanbul’a çevirmemizi gerektiren özel bir durum yok tabi ki. Ama Suriye yanı başımızda buna bağlı olarak artırılmış önlemler var. Aşılama çalışmalarımızı zaten devam ediyor.
Çocuk felcine baktığımızda çok kolay önlenebilen ama geliştiği takdirde de çok vahim tablolar oluşturuyor. Bu yıllar önce görülmez olmuştu, ülkemiz ve bölgemiz Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaklaşık 10 yıl önce arındırılmış bölge olarak tespit edildi ve belge verildi. Yanı başımızda görülen vakalar var, bunun için tedbir almak lazım. Bakanlığımız ve devlet önlemlerini alıyor. Aşılama çalışmalarımız yürütülüyordu ama riskin normalden fazla olduğu gruplara yönelik de daha stratejik çalışmalarımız devam ediyor devam edecek. Kamplar uzakta, buralara gelmez diye düşünmek doğru değil. Aşılama bu konuda çok önemli, aşılama dışında başka yapacak bir şeyimiz yok zaten.”
“Sigaraya SGK payı konulacak diye haberler var. Sigaradan dolayı pek çok büyük çaplı sağlık harcamaları var, bunların bir kısmını en azından karşılamak üzere tekrar bir vergi koymak gibi bir politika. Sadece şurada içersin burada içersin gibi değil, vergi gibi, sigara paketlerinin kimliksizleştirilmesi gibi çalışmalar da var.”
Haberler bitti.
Şimdi işin ciddiyeti için çocuklarınızı en yakın sağlık ocaklarına götürerek lütfen çocuk felci mikrobuna karşı aşılatmayı unutmayın.
Kimsenin benim gibi çocuk felcine yakalanmaması ve çocuk felcinin yok olduğu bir dünya dileğimle.
08.04.2014