
Van Bedensel Engelliler Basketbol Takımı Yeni Sezona Katılamayabilir
Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Hanefi Baykara, Van Bedensel Engelliler Basketbol Takımı’nın Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 1. Ligi’nde mücadele ettiğini ancak destek bulamadıkları için yeni sezona katılamama riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.
Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Hanefi Baykara, Van Bedensel Engelliler Basketbol Takımı’nın Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu 1. Ligi’nde mücadele ettiğini ancak destek bulamadıkları için yeni sezona katılamama riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Baykara, “Vanspor 1. Lige çıktı ama biz zaten oradaydık. Şimdi katılamayacağız çünkü destek bulamıyoruz,” diyerek duruma dikkat çekti.
Geçtiğimiz sezon desteklerle lige katılabildiklerini ancak bu yıl ne destek ne de geri dönüş aldıklarını ifade eden Baykara, şöyle devam etti:
“Geçen sene Abdullah Zeydan’dan 200 bin TL destek aldık, lige katıldık. Bu yıl ne destek var ne geri dönüş. Yeni sezon için formu dolduracağız ama ligden çekilmek zorunda kalabiliriz. Spor yapacak alanımız yok. Kışın 20 km gidip geliyoruz. Kurumlar duyarlılık göstermeli, yasal haklarımızı kullanarak antrenman yapıyoruz. Ama spor salonu yok. Şimdi yeni bir salon yapılıyor ama orası da belirsiz. Destek verilmezse takım lig dışı kalacak.”
Yeni sezon hazırlıkları başlamışken takım için büyük belirsizlikler hâkim. Lige katılım için gerekli belgeler tamamlanmaya çalışılsa da, maddi destek olmadan bu çabanın anlam kazanamayacağını vurgulayan Baykara, “Formları dolduracağız, ama sahaya çıkamayabiliriz. Bu, yıllardır direnen bir takım için büyük bir kırılma olur” dedi.
“1. Lig’deyiz Ama Sahamız Yok”
Takımın 1. Lig’de mücadele etmesine rağmen antrenman yapacak sabit bir salonlarının olmadığını belirten Baykara, “Antrenman için kışın dondurucu soğuklarda 20 kilometre yol gidiyoruz. Engelli bireyler için bu büyük bir sorun. Kurumlar bize destek vermezse, bu takım yok olacak. Oysa biz burada hem mücadele ediyoruz hem de genç engelli bireylere rol model oluyoruz” diyerek çağrısını yineledi.
“Destek Yok, Ama Mücadele Bitmiyor”
Hanefi Baykara, Van’daki yetkililere ve kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak, engelli bireylerin sadece ihtiyaç duyduklarında hatırlanmaması gerektiğini ifade etti: “Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil, her gün hatırlanmak istiyoruz. Sporun gücüyle var olmaya çalışıyoruz. Ama yalnız bırakılırsak, sahada değil, masada kaybedeceğiz.”
Toplumsal Sorumluluk Çağrısı
Baykara, Van’daki tüm yerel yönetimleri, STK’ları ve iş dünyasını engelli sporuna destek vermeye davet ederek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:
“Bu sadece bizim meselemiz değil. Toplum olarak, birlikte yaşamanın sorumluluğunu taşımamız gerekiyor. Engelli bireyler spor yaparak hayata tutunuyor. Ama biz, destek bulamazsak elimizdeki tek tutamağı da kaybedeceğiz.”
“Yetkililere Ulaşmakta Zorluk Çekiyoruz”
Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Hanefi Baykara, bölgedeki engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek çok sayıda konuda ciddi mağduriyet yaşandığını belirtti. Yetkililere ulaşamadıklarını, randevu bile alamadıklarını vurgulayan Baykara, “ Yetkililere ulaşmak için sürekli talepte bulunuyoruz ama geri dönüş olmuyor. Görüştüğümüzde talimat veriyor ama kimse yerine getirmiyor. Yerinde sayıyoruz” dedi.
“Engelli Bireyler İçin Bu Bölge Yaşanmaz Hale Geliyor”
Baykara, Van’daki şehir düzeninin engelliler için yaşanabilir olmaktan çok uzak olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
“Biraz bölge olarak engellilerin yaşam kalitesi çok düşük seviyede. Engellilerin hayata bakış açısı yönlendirilmiş durumda. Bu bölgede yaşamak engelliler için ayrı bir sıkıntı. Hem kırsal kesimde hem de şehir merkezinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Biz şehir diyoruz ama gerçekten koskocaman bir köy görüntüsü veren bir şehirde yaşıyoruz. Her tarafı dağınık, keşmekeş yapılar var. Engelli bırakın, sağlamlar için bile kaldırımlar kullanılmaz halde. Kaldırımlar dağınık, ulaşım zaten başlı başına bir sorun.”
“Kış Gelince Engelli Hayatı Bitiyor”
Kış aylarında şartların daha da zorlaştığını belirten Baykara, “Kış yolları oldu mu engelli hayatı tamamen bitiyor. Bu bölgede engellilerin yaşamış olduğu sıkıntılar had safhada. Sosyal, kültürel, ekonomik olarak da engelliler ciddi problemlerle karşı karşıya” diyerek, yılın büyük kısmında dışarı çıkmanın bile neredeyse imkânsız hale geldiğini söyledi.
“Engelli, Ulaşımı Aşsa İş Yok, Sosyal Hayat Yok”
Baykara, engelli bireylerin hayatlarını sürdürebilmek için birçok engeli arka arkaya aşmaları gerektiğini belirtti:
“Şehir merkezine gelseler ulaşım ve erişimle ilgili sıkıntılar yaşıyorlar. Bunu aşırlarsa iş hayatına atılımda sıkıntı yaşıyorlar. İş hayatı olmayan bir insanın sosyal ve kültürel hayata katılması da mümkün olmuyor. Engelliler bunların hiçbirini tam anlamıyla yaşayamıyor. Yaşasalar da kısmen, belirli aralıklarla yaşayabiliyorlar.”
“Çözüm Yerelde, Ama Yerel Yönetimler Duyarsız”
Sorunların çözüm adresi olarak yerel yönetimleri gösteren Baykara, şu çağrıda bulundu:
“Sorunlara yerinde bakmamız lazım. İl, ilçe ve büyükşehir belediyeleri engellilerin yaşam standartlarını düzenlemek zorunda. Erişim sorunları çözülmeden, sosyal ve kültürel haklarına erişemezler. Şu an engelliler, hayatta ‘varım’ diyebilmek için mücadele ediyor. Varoluş mücadelesi veren bir insandan sosyal etkinlik beklemek haksızlık.” İfade etti.
“Periyodik Görüşmeler Yapılmalı”
Baykara, engellilerin sorunlarının belirli aralıklarla masaya yatırılması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Belediyeler en az iki ayda bir engelli STK’larıyla görüşmeli. Biz bu sorunları anlatmak için Şoförler Odası’na gidiyoruz. Sağ olsun Mehmet Emin Başkan duyarlı biri ama şoför yolcu almıyor. Engelli bir vatandaşın aracı durdurduğunda şoför ‘akülü sandalye yer kaplıyor’ diyor. Esnaf kaldırıma mal koyuyor, görme engelli kardeşimiz kaldırımdan geçemiyor.” dedi
“Bu Bir Sağlamcı Zihniyet Mobbingidir”
Toplumsal bakış açısındaki sorunlara da değinen Baykara, engellilerin yaşadığı görünmeyen baskıyı şöyle anlattı:
“İnsanlar iş yerinde mobbing yaşıyor ama biz yaşamın tamamında yaşıyoruz. Bu, sağlamcı zihniyetin uyguladığı bir yaşam mobbingidir. Görme engelli kaldırımdan geçemiyor çünkü orada bir esnaf eşyasını bırakmış. Bu zihniyet değişmeden, kimse ‘engellilere yardım ediyorum’ demesin.”
“Kaldırımların Hali İçler Acısı”
Kaldırımların engelli kullanımına tamamen uygun olmadığını vurgulayan Baykara, şunları söyledi:
“Bir sağlam birey bile geldiğinde bu kaldırım bu şehre yakışıyor mu diye düşünür. Biz bu kaldırımları aşamazsak temsilimiz de olmaz. Sorunları sizin gibi basın aracılığıyla duyuruyoruz ama ne yazık ki yerel yönetimler takip etmiyor. Bize ‘halledeceğiz’ deyip arkasını dönüp gidiyorlar.”
“Bu Mücadele Bir Hayatta Kalma Savaşıdır”
Baykara, engelli bireylerin yaşadığı tüm sorunların temelinde bir “var olma” mücadelesi yattığını vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Bizim yaşadığımız, yalnızca sosyal dışlanma değil; bu hayatta tutunmaya çalışıyoruz. Spor, kültür, ulaşım gibi alanlara girmeden önce yaşam mücadelesi veriyoruz. Sağlamcı zihniyet değişmeden, empati kurulmadan bu şehir düzelmez. Gerçekten kendini bilen, insan haklarına duyarlı yöneticilere ihtiyaç var. Umarım bu çağrılarımıza kulak verilir.” söyledi.
Van Bölge Gazetesi