Kültür Sanatİçimizden Biri

Yaşamı Kitaplarla Aydınlatıyor, Türkiye’nin Görme Engelli Tek Sahafı

İstanbul Samatya’da sahaflık yapan Devrim Tarım, görme engelli ancak her rafta bulunan kitapları ezbere biliyor. Tarım, geçirdiği kazadan dolayı ekonomik anlamda zor günler geçirirken, online kitapların işlerini olumsuz etkilediğini anlatıyor.

Görme engelli Devrim Tarım, Samatya’da küçük bir dükkanda sahaflık yapıyor. Kendisine ait 3 bin kitabı ile başladığı bu yolda, yaklaşık 10 yıldır emek veriyor. Görme engelli olmasına karşın dükkandaki raflarda hangi kitaplar nerede ezbere biliyor Tarım…. Mahallenin sahafı olarak nam salan Tarım’ın dükkanının girişinde ise 5 farklı dilde yazılmış yazılar dikkat çekiyor. 1978 doğumlu emektar sahafın mottosu ise “kedisiz ve kitapsız olmaz…”

Kitaplara tutkun

Doğuştan görme engelli Devrim Tarım, ODTÜ mezunu. Küçük yaşlardan itibaren öğrenmeye ve okumaya da çok meraklı olduğunu dile getirirken; çocukluğunda ablasına kitaplar okuttuğunu söylüyor. Braille alfabesini öğrendikten sonra kitaplara olan tutkusu daha da artıyor Devrim Tarım’ın… İngilizce bilen Tarım, aynı zamanda farklı dillerde pek çok kitabın dükkanında bulunduğunu anlatıyor. 10 yıl önce dükkanı ilk açtığında kirasının 400 TL olduğunu anlatan şanssız sahaf, son zamanlarda ekonomik anlamda zorlandığını şu sözlerle aktarıyor: “15 metrekare olan bu dükkanıma şimdilerde 2 bin TL veriyorum ve kiramı ödemekte zorlanıyorum. SGK borcum da epey birikmiş durumda. 10 yılda 9 kez hırsızlık yaşadım. Geçtiğimiz aylarda 500 kadar plak ve yüzden fazla prestijli kitabım çalındı. Bu durum motivasyonumu düşürdü” diyor. Hatta bir gün kendisinden çalınan kitapları başka bir arkadaşından ücretiyle yeniden almak zorunda kaldığını da üzülerek anlatıyor.

Kargo işlerinde arkadaşlarının kendisine yardım ettiğini anlatan Devrim, sağlık sorunlarının ardından internet satışlarını da yeniden aktifleştireceği bilgisini paylaşıyor. Devrim, zincir marketlerin ve online satışların işlerini çok etkilediğini ve onlarla mücadele etmekte güçlük çektiğini belirtiyor.

Siftahsız günlerim oldu

Bilgisayarının çalınmasıyla birlikte bütün bağlantılarının da gittiğini anlatan Devrim, pandemi, hırsızlık derken en son geçirdiği trafik kazasının ardından dükkanının aylarca kapalı kaldığını anlatıyor. “Bir ay içinde yeniden ameliyat olmam gerekiyor. Canım acısa da dükkanın önünde oturmak bana yetiyor. 11 aydan sonra ilk kez sipariş aldım, siftahsız günlerim çok oldu.

Kargo işlerinde arkadaşlarının kendisine yardım ettiğini anlatan Devrim, sağlık sorunlarının ardından internet satışlarını da yeniden aktifleştireceği bilgisini paylaşıyor. Devrim, zincir marketlerin ve online satışların işlerini çok etkilediğini ve onlarla mücadele etmekte güçlük çektiğini belirtiyor.

Mezata çıkacak

Yakın zamanda mezat yapacağının müjdesini veren Devrim Tarım, şunları anlatıyor: “Bir kitabı en çok parayı verenin alması beni rahatsız ediyor. Genelde kolleksiyonerlerin alacağı kitaplardan bir mezat yapacağım. Zor bulunan nadir eserler olacak, bununla ilgili çalışmalarım sürüyor. Giderek dijitalleştiğimiz şu dönemde, kitaplar giderek süs eşyası ya da eski bir dost olacağa benziyor. Sahaf dükkanları birbirine ardına kapanıyor ya da tutunabilmek için kitap dışında şeyler de satılıyor. Kimi dükkanının bir kısmını çaycı yaparken kimisi de özlü sözlü kupalar, hediyelikler satıyor.

Nostalji olabilir

Devrim Tarım son olarak kendisine sipariş vermek isteyenlere de sesleniyor:  “E-kitaplar arttı, sahaflık giderek nostaljik bir iş haline gelecek. Yine de az da olsa kitapları seven insanlar için, kitabın dokusunu hissetmek isteyenler için sahaflar devam edecektir.”

Kaynak: Haber Global

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu