7 Eylül “Mavi Bir Gökyüzü İçin Temiz Hava Günü” Kutlu Olsun
Dünyada kamuoyu bilincini güçlendirmek ve hava kalitesini iyileştirmeye dair yapılan çalışmaları teşvik etmek için 2019 yılından bu zamana kadar 7 Eylül “Mavi Bir Gökyüzü İçin Temiz Hava Günü” olarak kutlanmaktadır. Peki “Dünyanın en kirli ülkesi hangisi? Türkiye’nin en kirli havası hangi şehirde?” İşte detaylar!
Hava kirliliği, sağlığı tehdit etmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2020 verilerine göre, hava kirliliği dünya genelinde her yıl 7 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. Isınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin fazla kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinin uygulanması hava kirliliğine yol açar. İşte dünyanın en kirli ve en temiz ülkeleri…
“Dünyanın en kirli havası hangi ülke?”
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu’na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş gelirken, havası en temiz ülkeler Guam, Fransız Polinezyası ve Bermudalar sıralandı.
“Dünyanın havası en kirli şehri hangisidir?”
Dünya geneline bakıldığı zaman hava kirliliği en yüksek olan şehir Tayland’ın Chiang Mai kenti oldu.
“Avrupa’nın havası en kirli ülkesi hangisidir?”
Avrupa İstatistik Ofisinin 2022 verilerine bakıldığı zaman, Avrupa’da havası en kirli ülke Bosna Hersek olduğu tespit edilirken, bu ülkeyi Kuzey Makedonya ve Sırbistan izledi.
“Dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri”
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air’in yayımlamış olduğu raporda; Avustralya, Grenada, Estonya, Finlandiya, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri içinde yer alıyor.
“Türkiye’nin en kirli havası hangi şehirde?”
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) raporuna göre, Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz bir şehir yok. Havası en kirli beş kent sırası ise şöyle; Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya. Depremden etkilenen şehirlerde hava kirliliği ulusal limitlerin 2,5 katına, WHO kılavuz değerlerinin ise 7,5 katına yükseldi. Kanser, kalp-damar, KOAH gibi hastalıklara neden olan hava kirliliği, ruh sağlığı ve uyku düzenini de olumsuz etkiliyor.
Hava kirliliği için yasal limitler WHO kılavuzları ile uyumlu hale getirilmeli, hava kalitesi düzenli ve sistematik olarak izlenmeli, fosil yakıtlardan vazgeçilmesi gerekir.
“Hava kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır?”
– Kentlerde kömür kullanımı yasaklanmalıdır.
– Kömür santrallerin kapatılması gerekir.
– İnsanlar toplu taşımacılığa özendirilmeli ve elektrikli toplu ulaşım araçların da kullanılması yaygın hale getirilmelidir.
– Kentlerde arabaların egzozlarından kaynaklanan kirliliğin azaltılması için önlemler alınmalı.
– Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılmalıdır.
TGRT Haber