
Milletvekili Aylin Yaman’dan Engellilerin Emeklilik Haklarına İlişkin Uygulamalara Eleştiri
YENİ Parti Ankara Milletvekili, Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Aylin Yaman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2027 yılı bütçe teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tıbbi cihaz ödemeleri, kanser ilaçlarının geri ödeme kapsamı ve engelli çalışanların emeklilik haklarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Dr. Aylin Yaman, SGK’nin tıbben gerekli olan ve engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran birçok tıbbi cihazın ödemesini yapmadığını ya da piyasa fiyatlarının oldukça altında karşıladığını belirtti. Glukoz ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Yaman, bu desteğin yalnızca 18 yaşına kadar sağlanmasının yeterli olmadığını vurguladı. Tip 1 diyabetin yaşam boyu devam eden bir hastalık olduğuna dikkat çekerek desteğin tüm hastaları kapsaması gerektiğini ifade etti.
İşitme cihazları, gözlük ve akülü tekerlekli sandalye gibi temel ihtiyaçların da gerçek piyasa değerlerinin çok altında karşılandığını dile getiren Yaman, vatandaşların bu cihazlara erişimde ciddi ekonomik güçlüklerle karşı karşıya kaldığını belirtti.
28 Kanser İlacı Geri Ödeme Kapsamında Değil
Konuşmasında kanser ilaçlarına yönelik geri ödeme uygulamalarına da değinen Dr. Yaman, Ekim 2026 tarihli Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) listesi ile SGK’nin aynı dönemde ödeme kapsamına aldığı ilaç listesini karşılaştırdıklarını belirtti. Yapılan karşılaştırmaya göre TİTCK listesinde yer alan 28 kanser ilacının SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınmadığını ifade etti.
Meme, akciğer, mesane ve prostat kanserlerinin tedavisinde kullanılan çok sayıda ilacın geri ödeme kapsamında bulunmamasının hastalar açısından önemli bir sorun oluşturduğuna dikkat çekti.
Engelli Emekliliğinde Yaşanan Hak Kayıplarını Gündeme Taşıdı
Dr. Aylin Yaman, engelli bireylerin emeklilik haklarında yaşanan değişiklikleri de gündeme getirdi. Ekim 2008 öncesinde sigortalı olan engellilerin daha önce vergi indirimi esasına göre emekli olabildiğini, ancak yürürlüğe giren yasal düzenlemeyle sistemin çalışma gücü kaybı esasına dönüştürüldüğünü belirtti.
Sağlık değerlendirme sistemindeki değişikliklerin engellilik oranlarında farklılıklara ve ciddi hak kayıplarına yol açtığını ifade eden Yaman, konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruyu yakından takip ettiklerini söyledi.
Dr. Aylin Yaman, bütçe görüşmelerinde yaptığı değerlendirmelerle engelli bireylerin sağlık hizmetlerine ve ihtiyaç duydukları tıbbi cihazlara erişimi, kanser hastalarının ilaçlara ulaşabilmesi ve engellilerin emeklilik haklarının korunması konularını gündeme taşıdı.
Haber: Yaşadıkça Engelli Haberleri Sitesi



