AB’deki engelli bireyler, halkın geri kalanıyla karşılaştırıldığında orantısız derecede mali sorunlarla yüzleşmekte.
AB İstatistik Kurumu Eurostat verilerine göre, 16 yaş ve üzeri engelli AB vatandaşlarının yaklaşık yüzde 25,5’inin 2023 yılında geçim sıkıntısı çektiği belirtildi. Engelli olmayanlar söz konusu olduğunda bu oranın yüzde 16,2’ye düştüğü görüldü.
Eurostat’a göre, Yunanistan ve Bulgaristan, mali zorluklar yaşadığını bildiren hanelerdeki engelli kişilerin oranının en yüksek olduğu iki AB ülkesi.
Buna karşılık Lüksemburg (yüzde 10,5), Finlandiya (yüzde 11,2), Hollanda (yüzde 12) ve İsveç (yüzde 16,5) en düşük oranlara sahip ülkeler.
Avrupa Birliği’nde her dört yetişkinden birinin bir tür engellilik durumu olduğu tahmin ediliyor. Ortalama olarak, bu durum toplam erkek nüfusunun yüzde 24,3’üne kıyasla toplam kadın nüfusunun yüzde 29,2’si için geçerli.
Mali zorluklar günlük harcamaların ötesine geçiyor
Maddi sıkıntılar boş zaman ve dinlenme fırsatlarını da etkileyebiliyor.
AB’de engelli bireylerin yüzde 40’ından fazlası yılda bir hafta tatil yapamazken, bu oran engelli olmayan bireylerde yüzde 24,2’dir.
Bu sorun, AB’nin doğusunda yer alan ülkelerdeki engelliler arasında daha belirgin. Romanya (yüzde 73,5), Bulgaristan (yüzde 70) ve Macaristan (yüzde 64,7) en üst sıralarda yer alıyor.
Lüksemburg (yüzde 16,6) ve Finlandiya (yüzde 18,7) ise bloktaki en düşük rakamlara sahip ülkeler.
AB’nin engelli haklarına bağlılığı
Bu ayın başlarında Avrupa Birliği, AB engelli kartının resmen kabul edilmesiyle engelli bireyler için sınır ötesi hareketlilik sağlama konusundaki kararlılığını pekiştirdi.
Bu kart, indirimli tarifeler, park yerlerinin garantili kullanımı ve Avrupa’daki kamu ve özel hizmetlere öncelikli erişim gibi avantajlara eşit erişim sağlayacak.
Olumlu bir adım olarak görülmekle birlikte, AB engelli kartının uygulama takvimi eleştirilere maruz kaldı. Üye devletlerin yeni kurallara uyum sağlamak için 30 ay, uygulamak için de 12 ay daha süreleri olacak. Bu da politikanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesinin neredeyse üç buçuk yıl alacağı anlamına geliyor.
Kaynak: tr.euronews.com