HaberlerGündem

Çarşıbaşı Belediyesinden İnfial Yaratan Karar!

Çarşıbaşı Belediyesinin otizmi bireyler için tahsis edilen araziyi geri alması infial yarattı.

Çarşıbaşı Belediyesi, Kaleköy Mahallesinde bulunan mülkiyeti köy tüzel kişiliklerinden ilçe belediyesine geçen 128 Ada 1 parsel alanı 7 Ağustos 2021’de alınan meclis kararıyla Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne Engelsiz Yaşam Merkezi kurulması için tahsis etmesine rağmen 3 yıldır arsadan çekilmedi. Belediyenin ilgili arsayı 3 yıldır Müdürlüğün tüm uyarılarına rağmen bilerek terk etmemesi nedeniyle 2024 yılı yatırım programına alınan engelliler için yapılması plan merkez yapılamadı.

3 yıl içinde belediyenin ihmali nedeniyle çalışmaların başlamaması dolayısıyla arsa yeniden belediyeye tahsis edildi. Engelsiz Yaşam Merkezi kurulması planlanan arsa konut alanına çevrildi.  Yaşanan gelişmenin ardından Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Usta, özel açıklamalarda bulundu.

“Araziyi görüp fikir değiştirdiler”

Yaşanan süreci anlatan Mustafa Usta, dedesinden kalan arazinin engelli bireyler için bir yaşam merkezine dönüştürülmesini önerdiğini ve ilk başta projeye onay veren Çarşıbaşı Belediyesinin daha sonra bu kararından vazgeçip 3 yıl projeye imar izni vermediğini belirtti. Çarşıbaşı Belediyesinin söz konusu arazinin güzel konumu nedeniyle kararını değiştirmiş olabileceğini söyleyen Mustafa Usta, “Dedem rahmetli oranın işlemlerini yaptı, parasını verdi, senetlerini ödedi ama ölmeden önce tapuyu yapamadı, arazi de kaldı devlete. Dedemin alım satımında ilgili şahıslar öldüğü için biz bir şey yapamadık.

Trabzon Otizm Engelli Derneği olarak Trabzon’da engelli çocuklar için rehabilitasyon, bakım ve engelli yaşam merkezi olmadığını ve şehirde bu konuda bir eksiklik olduğunu belirtti. Biz de Trabzon’da böyle bir yer var, dedemizden kalan bildiğimiz bir yer. Buraya engelli yaşam merkezi yapılabilir dedik. Engelsiz Yaşam Merkezi’ne ihtiyaç vardı, Çarşıbaşı’nda olması da çok güzel bir şey olacaktı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da böyle bir yer yapacaktı.

O zamanın Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu Bey de bunu kabul etti. Buranın tahsisi yapıldı Aile Bakanlığına. Kimsenin günahını almak istemiyorum. Mümin Bey buranın bu kadar güzel bir yer olduğunu bilmiyordu muhtemelen. Oranın otel yapılabilecek düzgün bir yer olduğunu gördüler, denize nazır anayolun üzerinde. Sonra fikirlerini değiştirdiler.” dedi.

Çarşıbaşı Belediyesi cevap vermedi

Belediye yüzünden sürecin tıkandığına işaret eden Başkan Mustafa Usta, “Çarşıbaşı Belediyesi 3 yıl içerisinde hiçbir resmi yazıya cevap vermemiş. Olumlu ya da olumsuz cevap vermemişler. Aile Bakanlığına burası tahsis edildi, yatırımı yapıldı, İl Müdürlüğü projesini çizdirdi, mühendisler geldi. Gerekli çalışmalar yapıldı, parası ve projesi hazırdı ama işe başlanamadı. Trabzon ile Çarşıbaşı arası 40-35 km bir mesafe. İl müdürümüzle belediye başkanımızın böyle hayırlı bir işi çok kolay bir şekilde çözebilmeleri lazımdı ama Çarşıbaşı Belediyesi olumlu ya da olumsuz bir cevap vermedi. Protokolde 3 yıl içerisinde buranın başlaması öngörülüyordu. Belediye de bu durumu fırsata çevirip bu planı yaptı ve başlatmadı. İmar izni çıkmayınca Aile Bakanlığı inşaata başlayamadı.” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da engellilere değer verilmiyor mu?

3 yıl araziye imar izni vermeyen Çarşıbaşı Belediyesinin kendilerine Engelsiz Yaşam Merkezi için önerdiği başka arazilerin proje yapımına uygun olmadığını söyleyen Başkan Mustafa Usta, engellilerin düşünülmediğini belirtti. Engelliler için tahsis edilen arazinin konut kullanımına açılmasını maddi kazanç sağlama olarak değerlendiren Başkan Usta, “Üçüncü yılın sonuna doğru biz Trabzon’a geldik. Tesadüf bu durumun olumsuz olduğunu öğrendik. Köyümüzde dedemizden kalan bu yerinde hayırlı bir hizmete dönüşeceğinden dolayı çok mutluyduk. Anlaşılan buraya konut yapmak istiyorlar diye düşündüm. Konut alanı kararını, konut alanına çevirdiklerini de ben bilmiyorum. Engelli çocuklar için bir bina olacaktı. Konut projesi ile satıp para kazanıp belediyenin çeşit işlerine muhtemelen kullanacaklar. Yani engelliyi düşünen yok.” şeklinde konuştu.

Trabzon’da engelli bireyler için yamaç arazi yer gösterildi iddiası

Engelli bireyler için bayır arazilerin önerildiğini de kaydeden Başkan Usta, “Biz size başka yerler önerelim falan dediler. Bayırda yamaçta yerler göstermişler. Orada da bizim engelliler zaten yürüyemez ve durabilecek yerler değil onların önerdiği yerler. Orada 9 dönüm yer vardı. Onlar 4 dönüm kadar bir yer önermişler. O da bizim engelli çocuklar için olabilecek, uygun olan yer durumunda değil. Biraz samimi olmak lazım. Biz bugün sağlam insanlarız ama 2 saat sonra hasta, ortopedik engelli, zihinsel engelli, fiziksel engelli çeşitli durumlarımız ortaya çıkabilir. Belediyemizin engellilere daha sıcak bakmasını bekliyordum.” diye konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinden beklenti var

Trabzon Büyükşehir Belediye başkanı Av. Ahmet Metin Genç’ten beklenti olduğuna işaret eden Başkan Usta, “Trabzon Büyükşehir Belediye Bakanı Ahmet Metin Genç Bey’in 20-30 kilometre içeride bir yerde bir arazi tahsis ederek böyle bir adım atacağını düşünüyorlar. Ben yazın Trabzon’daydım, ben de engelli babasıyım, veliyim ben. Otizmli 40 yaşında oğlum var. Her gün Çarşıbaşı’ndan alıp Trabzon’a kendi arabamla Akçaabat’a çocuğumu getirdim. Yani devletin bu ulaşım noktasında bu şartları da düşünmesi lazım. Bu proje belediyemizin Çarşıbaşı’nda hem engellilere hizmet edebileceği hem de dua alabileceği bir durumdu. Olumlu bir yola gitmiyor. Bilmiyorum inşallah fikirlerini değiştirirler. İnşallah hukuk hakkı teslim edecektir.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: gunebakis.com.tr

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu