
Engelli Araç Alımında Yeni ÖTV Düzenlemesi Veto mu Edilecek?
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2 Nisan’da kabul edilen engelli araç alımına ilişkin ÖTV düzenlemesi, sahadaki etkileri ve içeriğiyle tartışılmaya devam ediyor.
Yeni düzenlemeye göre, yüzde 40 ve üzeri ortopedik engeli bulunan bireyler, sürücü belgesi şartı aranmaksızın ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç satın alabilecek. Yine kendisi araç kullanamayan engelli rapor oranı %90’ın altında kalan ortopedik engelliler de araç alabilecek. Araç alımında üst fiyat sınırı 2 milyon 873 bin 972 TL olarak belirlenirken, satın alınacak araçlarda en az yüzde 40 yerlilik oranı şartı getirildi. Ayrıca, ÖTV muafiyetiyle alınan araçlar 5 yıl sonunda cezasız satılabilecek; ancak bu haktan yeniden yararlanmak isteyenler için 10 yıl bekleme süresi uygulanacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen düzenleme henüz Cumhurbaşkanlığı onayında. Henüz onaylanmazken, karar için tanınan 15 günlük sürenin sonuna yaklaşılması Ankara kulislerinde “veto” ihtimalini gündeme taşıdı. Resmî bir açıklama yapılmazken, kimilerine göre gündem yoğunluğu nedeniyle beklediği söylense de onayın gecikmesi belirsizliği daha da artırdı.
Mevzuata göre Cumhurbaşkanı, kanunları 15 gün içinde ya onaylayarak yayımlar ya da yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade edebilir. Sürenin daralmasıyla birlikte gözler Cumhurbaşkanlığı’nın vereceği karara çevrildi.
Kaynak: Yasadikca.com



