Engelli HaklarıGündemHaberlerSosyal SorumlulukYaşam Tarzı

Engelli Rampaları Standartlara Uygun Mu?

AKŞAM, 2019’dan beri binalarda zorunlu olan engelli rampalarını gezdi. Çoğu standartlara uygun değil, uygun olanları kullanmak da mesele.

Bina girişlerine zorunlu olduğu için yapılan ancak yönetmeliğe uymayan engelli rampaları, hayatı kolaylaştırmak yerine eziyete dönüşüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2019’dan itibaren bina girişlerine engelli rampası konulmasını zorunlu hale getirdi. Aksi halde belediyeler ruhsat ve iskan vermiyor. Ancak yönetmelikteki standartlara sadece kamu binalarında uyuluyor; sokak ve binalarda ise durum vahim. AKŞAM, İstanbul’da ortopedik engelli Suat Avcı (44) ve Aydın Çalışkan’ın (52) yaşadıkları zorluklara şahitlik etti. Bina girişlerine prosedür gereği yapılan dik rampaların engellilerin hayatını kolaylaştırmak yerine eziyete dönüştüğü görüldü.

Şikayet Var, Çözüm Yok

26 yıl önce kaza sonucu engelli kalan Çalışkan, “Rampası uygun olmadığı için evimin yakınındaki markete gitmek yerine uzak bir yeri tercih ediyorum” dedi. Şikayetlerini daha önce Kartal Belediyesi’ne bildirdiğini söyleyen engelli adam, “Bir denetim ve düzeltme yapılmadı. Dışarıya çıktığımız an yollar, bankamatikler, alışveriş merkezleri, binalar ve tuvalet en büyük sorunumuz” diye konuştu.

‘Şık Görünsün Diye’ Yapılan Mermer Buz Gibi Kayıyor’

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde Çınarcık’ta enkaz altında kalarak ortopedik engelli olan Suat Avcı, “Ben engel tanımam, yeter ki insanlar engel olmasın” dedi. Avcı, en büyük engelin ise işlevinden çok görüntüsüne önem verilen rampalar olduğunu belirterek şöyle isyan etti: “Şık görünsün diye kayacağını düşünmeden granit mermerden yapıyorlar. Düşüp yaralanma riskimiz var. Sosyal hayatımız kısıtlanıyor. Daima yardıma muhtaç yaşamak çok zor.”

Eğim Değil Uçurum!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde engelli rampasından asansörlere kadar birçok alanda erişilebilirlik standartları yer alıyor. Buna göre rampalarda yüzde 5 eğim uygun, yüzde 8 yardımla çıkılabilir, yüzde 12 ise tehlikeli sayılıyor. Ancak bazı rampaların eğimi yüzde 30’ları buluyor.

Kaynak: AKŞAM

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu