Haberler

Engellilerin Yaşadığı Zorluklar Noktasında Empati Kurulmalı

Aydın Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. Engelli Onur Uğur Altuğ, Beyaz Baston Haftası’nın görme engelli vatandaşların yaşadıkları zorluklar konusunda empati kurulması ve farkındalık yaratılması açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

7-14 Ocak tarihleri arasında kutlanan Beyaz Baston Körler Haftası nedeniyle Aydın Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. Engelli Onur Uğur Altuğ, açıklamada bulundu. Beyaz bastonun görme engelliler için bağımsızlığın ve güvenliğin sembolü olduğunu dile getiren Altuğ, “Yapılan araştırmalara göre; baston kullanmadan gezen görme engellilerin düşme, çarpma, yaralanma, sakatlanma gibi kazalarla karşılaşma ihtimali, baston kullananlara göre çok daha yüksektir. Ancak buna rağmen ülkemizde beyaz bastonun görme engelli vatandaşlarımız için önemi geç fark edilmiş, beyaz baston kullanımında ise halen istenilen seviyeye gelinememiştir. Bu noktada Beyaz Baston Haftası görme engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları zorluklar konusunda empati kurulması ve farkındalık yaratılması açısından oldukça önemlidir” dedi.

HAREKET SERBESTLİĞİ KISITLANMAKTA

Günlük hayatta görme engellilerin birçok sorunla karşılaştığının altını çizen Altuğ, şunları söyledi: “Ne yazık ki günlük hayatta düşünmeden yaya geçidi ya da kaldırımlara döşenen kabartmalı şeritler üzerine park etmek, kaldırımlarda görme engelli vatandaşlarımıza ayrılan şeritleri kullanmak, kaldırımların gerek ortasına gerekse görme engelli vatandaşlarımız için ayrılan şeritlerine masa ve sandalye koymak ve bunun gibi örneklerini çoğaltabileceğimiz hareketler ile görme engelli vatandaşlarımızın hareket serbestisini oldukça kısıtlamakta ve onlara zarar verebilmekteyiz. Bu nedenle Beyaz Baston Haftası’nı görme engelli vatandaşlarımızın yaşadığı zorluklar noktasında farkındalık yaratmak ve bir bilinç ortaya koymak açısından oldukça önemli bulmaktayız.”

SORUNLARI DİLE GETİRDİ

Altuğ, “Bir diğer önemli husus ise şehrimizde karşıdan karşıya geçiş noktalarında sesli ışık sisteminin halen aktif edilememiş olmasıdır. Yine, şehir içi ulaşımda da sesli uyarı sisteminin olmayışı görme engelli vatandaşlarımızın hangi durağa geldiklerini ve nerede ineceklerini bilememelerine yol açmakta ve onları mağdur etmektedir. Bunun dışında hissedilebilir zeminler, engelli yürüme yolları gerek kurum ve kuruluşlarda gerekse toplumsal alanda yeterince mevcut değildir. Mevcut olanların ise olması gereken standartların çok uzağında kaldığı ortadadır. Eğitimde, sağlıkta, sosyal yaşamda engellilerimize yönelik çalışmaların artırılması gerekmektedir. Anayasal güvence altındaki haklarının ve yasal düzenlemelerin bir an önce kamu kurum ve kuruluşlarında ve yine özel kurumlarda uygulanabilir hale getirilmesi, engellilerin erişebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Ve tüm bu öncüllerin yanında öncelikle görme engelli bir birey ile nasıl iletişim kuracağımızı, engelli bireylerimizin ne gibi zorluklarla karşılaştığını ve çözümlerimizin neler olabileceğini bilmeliyiz” diyerek görme engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak uygulamaların hayata geçmesini istediklerini dile getirdi.

ENGELSİZ KENT YAŞAMI OLUŞTURULMALI

Tüm engelli grupları için toplumsal farkındalığın yaratılması gerektiğini ifade eden Altuğ, “ Aydın Barosu Engelli Hakları Komisyonu olarak bu hafta kapsamında sadece görme engelliler için değil tüm engel grupları için toplumsal farkındalığın yaratılması ve arttırılması için elimizden gelen çabayı sarfedeceğimizi, engelliler için Engelsiz Kent Yaşamının oluşturulması için başta 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve diğer kanun hükümlerinin hayata geçirilmesinin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

sesgazetesi.com.tr

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu