Engelsizkariyer.com ve ILO Türkiye Ofisi Kariyer Günlerinin İlkini Ankara’da Gerçekleştirdi
Mart ayında bu konuda düzenlediği çalıştayın ardından ILO Türkiye Ofisi, engelli iş arayan bireyler ve engelli bireyleri istihdam etmek isteyen işverenler için üç şehirde düzenleyeceği eğitimler ve kariyer günlerinin ilkini Ankara’da gerçekleştirdi.
ILO Türkiye Ofisi, engelli bireyleri de kapsayıcı istihdam için çalışmaya devam ediyor. Engelli bireylerin çalışma yaşamında eşit, adil ve kapsayıcı yaklaşımla ve sadece engellerine göre değil, yetenek ve becerilerine göre değerlendirilmelerine katkıda bulunmak üzere Ankara’da 14, 16 ve 21 Mayıs tarihlerinde “Engelliler için Kişisel Yetkinlik Geliştirme Eğitim Programı”, “Firmalar için Kapsayıcı İletişim ve Başarılı Engelli Aday Seçme Eğitim Programı” ve 21 Mayıs’ta Engelsiz Kariyer Buluşması düzenledi. Üç gün süren etkinliklerin ilkinde engelli bireylere yönelik sosyal ve iş hayatlarında yetkinlik geliştirme eğitimi verildi. İkinci gün ise işverenlere yönelik kapsayıcı iletişim ve engelli istihdamına ilişkin eğitim sunuldu. Eğitimlerin sonunda gerçekleştirilen kariyer buluşması ile ise engelli bireyler ve işverenler bir araya gelerek birçok yeni istihdam olanağı yaratıldı.
“Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında ve İŞKUR Özel İstihdam Bürosu Engelsizkariyer.com işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler, Haziran ayında Adana’da, Temmuz ayında ise Gaziantep’te devam edecek.
ILO Türkiye Ofisi Mülteciler Teknik Uzmanı Çiğdem Altunok, ILO’nun engellilik ve kapsayıcılık yaklaşımıyla ilgili bilgi vererek, “Engelli bireyler, birçok alanda olduğu gibi çalışma yaşamında da başta yaklaşım, adil erişilebilirlik ve bilgi eksikliği olmak üzere birçok engelle karşılaşıyor. Engelli bireyler, engeli olmayan kişilere göre çok daha yüksek oranda işsizlik ve ekonomik gibi yaşadıkları birçok sorunun bir sonucu olarak sosyal güvenceden de önemli ölçüde uzak kalıyor” dedi.
Engelsizkariyer.com kurucusu Mehmet Kızıltaş, “Engelli istihdamını psikolojik, biyolojik, toplumsal ve ekonomik tüm boyutlarıyla değerlendirmek gerekiyor. Tüm mesele yeteneğe, insan olmaya odaklanmak, engele değil. Engelli çalışan adaylarının ve işverenlerin farkındalık kazanmaları ve kapsayıcı istihdam anlayışının yaygınlaştırılması için iş birliklerimizi artırmaya devam edeceğiz” dedi.
Engelli çalışan adayları için düzenlenen Ankara’daki ilk eğitim gününe 60’a yakını engelli birey olmak üzere toplam 72 kişi katıldı. İlk günün konuları iş hayatında aidiyet ve özgüven ve cesaret hissetme ile etkili CV hazırlama ve başarılı mülakat teknikleriydi.
İnsan kaynakları uzmanı Özkan Başak, iş hayatında aidiyet hissetme, kendini tanıma ve yeteneklere ve becerilere uygun iş edinme konusunda bir sunum yaptı. Ayrıca başarılı mülakat tekniklerine ilişkin bilgiler paylaşarak katılımcılarla mülakat simülasyonu gerçekleştirdi. Başak, “Engelli çalışanlar kendilerine güvenmeli ve tanımalı. İşverenler ise kota doldurmak amacıyla değil, çalışanları engeliyle değil yetenekleriyle tanımalı. Tüm bunlar için eğitim sisteminde çok erken yaşlardan itibaren eğitim verilmeli” dedi. Türkiye’de 50 veya daha fazla işçi çalıştırılan özel sektör işyerlerinde % 3 engelli istihdam edilmek zorunda.
Etkinlik katılımcılarından ve aynı zamanda Engelsizkariyer.com editörü Alper Okçuoğlu, “Bizlere bedensel engelimizle değil, insan olarak yaklaşılmalı. Farklılıklarımızla güzeliz. Bizlere eğitimden istihdama toplumu bütünleştirici unsurlarımızla bakılmalı” dedi.
Bir diğer katılımcı Serebral Palsili Çocuklar Derneği Sivil Toplum Kuruluşu kurucusu ve engelli bireyler ilgili radyo programı yapımcısı Esra Ersoy ise “Kendi sesimizden korkmamalıyız. Hak savunucusu olmak çok önemli. Kamu, sivil toplum ve toplumun tüm kesimi iş birliği içinde olmalı. Pes etmemeliyiz, dünyada görmek istediğimiz değişime önce kendimizden başlamalıyız” paylaşımında bulundu.
16 Mayıs’ta düzenlenen ve farklı sektörlerden 50 firma temsilcisinin katıldığı firmalara yönelik eğitim programında ise engelli bireylerle kapsayıcı iletişim, başarılı engelli aday seçme, işyerinde makul uyumlaştırma, engelli çalışan adaylarının CV’lerini okuma teknikleri, çeşitlilik ve kapsayıcılığın önemi ve kapsayıcı işe alım konularında sunumlar ve karşılıklı tartışmalar gerçekleştirilirken, mülakat simülasyonu da yapıldı.
Katılımcılar arasındaki Ankara’nın en yüksek sayıda engelli çalıştıran firmalarından olan MAN İnsan Kaynakları uzmanı Aynur Güney, “Engelli çalışanlarla şirketlerin karşılıklı fayda sağlaması için bir fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zorunlulukları yerine getirmek, kotaları doldurmak için değil, engelli çalışanları farklılıklarıyla birlikte değerlendirmek sadece şirketlere fayda sağlamakla kalmayacak, toplumun tümü için olumlu sonuçlar getirecektir” dedi.
21 Mayıs’ta düzenlenen Engelsiz Kariyer Buluşması’na katılan firma temsilcisiyle mülakatlar yapmak üzere gelen 400’ün üzerindeki iş arayan engelli bireyler yoğun ilgi gösterdi. Aynı zamanda etkinlik süresince engelli iş arayanlara özgeçmişlerini hazırlamak üzere destek verildi.
Engelli bireyler, birçok alanda olduğu gibi çalışma yaşamında da başta yaklaşım, adil erişilebilirlik ve bilgi eksikliği olmak üzere birçok engelle karşılaşıyor. Engelli bireyler, engeli olmayan kişilere göre çok daha yüksek oranda işsizlik ve ekonomik gibi yaşadıkları birçok sorunun bir sonucu olarak sosyal güvenceden de önemli ölçüde uzak kalıyor.
ILO Türkiye Ofisi’nin yürüttüğü “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi”, diğer birçok hassas grup gibi engelli bireylerin de yetenek ve becerilerine göre istihdam piyasasında değerlendirilmeleri ve farklı becerilerin geliştirilmesi için faaliyetler yürütüyor. Bu kapsamda uygulanan İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı (İŞMEP), Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep ve İstanbul’daki beş uygulama ortağı aracılığıyla bugüne kadar 200’ün üzerinde engelli bireyin istihdamını sağladı. Ayrıca Mart ayında kamu kurumları, sivil toplum, diğer Birleşmiş Milletler kuruluşları, engelli örgütleri, üniversiteler ve sendikalardan temsilcilerin katıldığı “Engelli İstihdamının Güçlendirilmesi Çalıştayı” düzenlendi.
21 Mayıs’taki Engelsiz Kariyer Buluşmasına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Arif Ay da katıldı.
Kaynak: ILO