Eskişehir’de Zihinsel Engelli Bireyler, Sanat Atölyelerinde Sosyalleşiyor
Eskişehir’de zihinsel engelli bireyler, Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi’ndeki sanat atölyelerinde resim tuvali yanı sıra ahşap dağlama sanatı, dokuma ve kumaş boyama yaparak sosyalleşiyor.
Tepebaşı Belediyesi Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi’ndeki sanat atölyeleri günlük yaşama adaptasyonlarını artırmak isteyen zihinsel yetersizliği bulunan bireylere ev sahipliği yapıyor. Merkezde, öz bakım ve günlük yaşam becerileri, aile eğitimi ve akademik derslerin yanı sıra sanat ve zanaat eğitimi alan zihinsel engelli bireyler, resim tuvalin yanı sıra ahşap dağlama sanatı, dokuma, kumaş boyama, makrome, panç, atık kağıttan çeşitli dekoratif ürün yapımı gibi faaliyetlere katılıyor.
Ücretsiz olan merkezde eğitim alan, 18-70 yaş arası zihinsel yetersizliği bulunan 12 bireyin ulaşımları da eğitmen eşliğinde belediye tarafından karşılanıyor. Yüzde 50 engelli kızını merkeze getiren Banu Kondu, atölye sayesinde çok aşama kaydettiklerini söyledi. Atölyedeki ders ve etkinliklerin kendisine ve kızına bir çok şeyi öğrettiğini ifade eden Kondu, “Aile eğitimi derslerinde kızıma karşı nasıl davranacağımı veya nasıl davranmam gerektiğini öğrendim. Kızım kendi davranışlarını bilmiyordu onları gördü. Ondan sonra biraz daha düzelme oldu ve büyük faydasını gördük. Şimdi daha sakin” dedi.
Özgül Öztürk ise iki engelli çocuk annesi olduğunu belirterek, “Bir çocuğum buraya geliyor. Burayı bir arkadaş vasıtasıyla öğrendim. Evde çok sorun yaşıyorduk. Buraya geldikten sonra kızımın özgüveni daha da arttı. Zaman zaman onlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmiyoruz, onların beklentilerini karşılayamıyoruz. O nedenle bu tarz yerler bizim de onlara nasıl davranmamız gerektiğini öğretiyor. Onların sosyalleşmesi için herhangi bir yerde bir iş alanında çalışmaları için kendilerini ifade edebilmeleri ve her şeyden önce kendilerini koruyabilmeleri için çok önemli” şeklinde konuştu.
DHA