Haberler

Fethiye’de Engelli Kampı Kurulması İsteniyor

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Fethiye’de engellilerin tatil yapabileceği kamp merkezi kurabilmek için çalışma başlattı.

Ülke genelindeki engelliler ve üyelerinin tatil yapabileceği bir merkez kurabilmek için Fethiye’ye gelen Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz Derneğin Fethiye Şubesinde bugüne kadar gerçekleştirdikleri projeler ve hedefler konusunda açıklamalarda bulundu. Boyraz “Engellilerin daha doğrusu imkanları da olmayan, denizden, güneşten, tatilden faydalanamayan arkadaşlarımızın da tatil yapabileceği, 3-5 gün bedelsiz ücretsiz tatil yapabileceği, bir eğitim kampı kurmayı planlıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Derneğin Fethiye Şube Başkanı Aydoğan Arslanca’yı ziyaret edip faaliyetler hakkında bilgi aldı. Dernek binasında, açıklamalarda bulunan Genel Başkan Şükrü Boyraz “ Türkiye Sakatlar Derneği 1960 yılında İstanbul’da kurulmuş İstanbul tıp fakültesinin hocaları tarafından kurulmuş. 1963 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararı belgesi alarak bugün ülke genelinde 65 şube, 7 adet de temsilcilik kurarak ülke genelinde engelli hakları konusunda mücadele eden bir sivil toplum kuruluşudur” dedi.

“Kamp Merkezi Kurmak İstiyoruz”

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz “Fethiye’de eşit yaşam koşullarının oluşmasını sağlayacağız. Fethiye deyince, Fethiye ülkemizin en güzel yerlerinden bir ilçesi olması münasebetiyle ve Fethiye’de bulunan başta Belediye Başkanımız, Kaymakamımız, yani daha doğrusu yerel yöneticilerimizin tamamı engelli bilincine vakıf olduklarını gördük. Engelsiz bir kent olduğunu gördük burada. Bizlerin de tatil hakkı olduğunu, paramız dahi olsa, beş yıldızlı otellere de gitme imkanımız dahi olsa ama oraya, oradaki insanların bakışlarından rahatsız olmamız nedeniyle özel bir ayrımcılık değil bu. Yani ayrımcılık olarak algılamayalım bunu. Engellilerin daha doğrusu imkanları da olmayan, denizden, güneşten, tatilden faydalanamayan arkadaşlarımızın da tatil yapabileceği, 3-5 gün bedelsiz ücretsiz tatil yapabileceği, bir eğitim kampı. Hem eğitim, hem kültür, hem sanatsal anlamda faaliyetlerini yapabilecek ki burada en az 5 ay dolu dolu sıcak mevsim geçiyor. Buradan da ülkemizin ücra köşelerinde, evlerinden hiç çıkmış olamayan, çıkamayan yurttaşlarımızı, engelli yurttaşlarımızı da burada faydalandırabilmek için bir kamp kurmayı planlıyoruz. Bugün belediye başkanımızla da görüştük. Belediye başkanımız da bu projeyi çok olumlu karşıladı. Bu nedenle işte vakıflar olabilir. Milli Emlak olabilir. Buradaki arsalardan yararlanıp tamamen yatırımını Türkiye Sakatlar Derneği kendisi yapacak. Hiç kimseden bir destek almadan vatandaşların, yurttaşların vermiş olduğu bağışlarla burada, Türkiye sınırları içerisinde yaşayan, hatta yurt dışında yaşayan dostlarımızın da faydalanabileceği bir eğitim kampı planlıyoruz. Fethiye’de olmamızın sebebi bu” diye konuştu.

“Sorunlar Büyük”

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz engellilerin sorunlarının giderek büyüdüğünü belirterek “Bakmak lazım. Devletle kamuoyu olarak biz neler yapabiliyoruz? Bunu bir özetlersek Türkiye’de devlet istatistik kurumunun verilerine göre ülke nüfusunun 12.29’unun engelli olduğu bilinmektedir. Ancak sosyal alana baktığımızda, siyasal alana baktığımızda, eğitim alanlarına baktığımızda, istihdam alanlarına baktığımızda her nedense engeli görmek mümkün değil. Bunun başlıca sebepleri nelerdir? Buna bakmak lazım. Başta sebeplerine gelince, ülkemizdeki engelli politikalarının yani devlet tarafından üretilen, engelli politikaları sadece sadaka bilinciyle yapılmış olması nedeniyle beslemelik olarak görülüyor. Oysa bizim böyle bir talebimiz yok. Biz de herkes gibi eşit yaşam koşulları oluşturularak birinci derecede devletin sırtında kambur olmak ve ailemizin sırtında kambur olmaktan kurtularak toplumda birey olarak yaşamak istiyoruz. Yani istihdamda fırsat eşitliği, eğitimde fırsat eşitliği, sosyal yaşamda fırsat eşitliği her alanda devletin sunduğu imkanlarda eşit şekilde yararlanmak istiyoruz. Bu nedenle mücadele ediyoruz. Buna birçok örnekler verebiliriz” dedi.

“Feyzullah Arslan’la Projeler Yaptık”

Boyraz Fethiye eski Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Arslan ile projeler yaptıklarını kaydederek “Örneğin İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde eski Emniyet Genel Müdürü yardımcılarından Feyzullah Arslan abimiz iyi bir dostumuz. Orada öğretim üyeliği görevini yaparken orada görmeyenlerin gözü, Yürüyemeyenin ayağı isimli bir proje yaptık. Bu projenin esas amacı şuydu. Birinci derecede oradaki mezun olan çocukların engelli bilincine erişebilmeleri, engelli bilinci konusunda bilgi sahibi olmaları, diğer taraftan da örneğin görmeyen arkadaşlarımızın algılayabilmesi için kitap okuma, ders kitabı ve roman olabilir. Yani onlara kitap okuyarak ön ayak olabilmekti. Yürüyemeyen arkadaşlarımızın da yolda çektikleri sıkıntıları, toplu taşımalardan çektiği sıkıntıların giderilmesi için, önlem alınabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasıydı” ifadelerinde bulundu.

fethiyetv.com

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu