Engelliler kimseye muhtaç olmadan tatil yapma olanağı sunan Fortuna Resort, hem Türkiye’ye, hem de tüm turistik bölgelere örnek olacak.
‘Engelsiz Kent’ Alanya turizmde engel kaldıran bir projeyi hayata geçirdi. Demirtaş Mahallesi’nde hayata geçirilen ve engellilere engelsiz tatil yapma olanağı sunan Fortuna Resort’u Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim ile AGC Yönetim Kurulu üyeleri ziyaret etti. AGC yönetimi, engellilere yönelik hizmetler hakkında bilgiler aldılar. Tesiste tatil yapan Hans Peter Thomas (55), Alanya’da böyle bir proje olması nedeniyle çok sevindiğini söyledi. Thomas, “Bu otelde banyoya, tuvalete, havuza ve her yere rahatlıkla gidebiliyoruz. Aktiviteler yapabiliyoruz. Bunun için çok mutluyuz. Böyle bir projenin Türkiye’de olmasından dolayı çok sevinçliyiz” dedi.
‘Hayata tekrar tutundum’
Wolfgang Frisch (36) adlı Alman engelli turist ise “Daha önce evden hiç çıkmıyordum. Böyle bir projeyi, Alanya’daki denizi, güneşi gördükten sonra hayata tekrar tutundum ve tekrar dışarı çıkmaya başladım. Alanya’ya gelip, burada tatil yapmayı çok sevdim” şeklinde konuştu.
‘Kimseye ihtiyaçları kalmıyor’
Fortuna Resort Genel Müdürü Nevra Giyik ise “TAYA İnşaat Grubu olarak Fortuna Resort ailesi tamamen engellilere yönelik bir tesis değil ancak onların sosyalleşebilmelerini sağlayacak, kendi özbakım becerilerini yapabilecek, kimseye ihtiyacı olmadan gezebilecek, oyun oynayabilecek, havuza girebilecek, yemeğini yapabilecek, banyo ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde bir tesis yaptık. Tesisimizde 176 daire var. Bu birinci etabımız. İkinci ve üçüncü etap çalışmalarımız devam edecek. 176 daire içinde 50 daire tamamen engellilere yönelik” diye konuştu.
‘Onların yaşamını kolaylaştırdık’
Birçok misafiri ağırladıklarını ifade eden Giyik, “Türkiye Engelliler Federasyonu, Bedensel Engelliler Federasyonu, milli takım üyelerini ağırladık. Alman, Norveçli misafirler geldi. Hepsinin bize sonsuz teşekkürleri oldu. Biz okyanusta bir kum tanesiyiz, inşallah daha da çoğalacağız. Tesisimiz tamamen engelli bireylere yönelik değil. Hepimiz potansiyel bir engelli adayıyız. Engellilik hali herkesin her an başına gelebilir. Biz yalnızca onlar için yaşamı çok daha fazla kolaylaştırmak amacını güttük. Bir engelli havuza tek başına girebiliyor. Havuz başında özel sistemlerimiz var. Havuz liftimiz var. Engelli bireyler kimseye ihtiyaç duymadan girip havuzu kullanabilecek. Sauna için aynı şey geçerli. Tekerlekli sandalye ile bütün tesisi gezebilir, her yere girebilir, bütün katlara çıkabilirsiniz” dedi.
Fortuna Resort’te yok yok
Satış Müdürü Alper Özbilen ise “Fortuna Resort’te özel plajımız var. Kendimize ait 8 bin metrekarelik plaj kafemiz bulunuyor. Bunun dışında iç ve dış olmak üzere kapalı ve açık yüzme havuzlarımız, aquapark, tenis kortu, basketbol sahası, masa tenisi, sinema salonu, playstation alanları, masaj odaları, hamam, buhar odası, sauna, mini bar, vitamin bar, havuz bar, fitness salonu, çocuk oyun parklarımız bulunuyor. Otelin önünde 10 dönümlük bir portakal bahçesi de bulunuyor. Otoparkımız ve güvenliğimiz de var. Sürekli açık olan bir restorana da sahibiz. Süpermarket, hediyelik eşya ve butiğe de sahibiz” şeklinde konuştu.
Futbolcular ve ünlüler daire aldı
Fortuna Resort’ten daire alan ünlüler olduğunu da açıklayan Özbilen, “Liverpool takımının forvet oyuncusu Christian Benteke’nin burada 14 dairesi bulunuyor. Hertha Berlin’de oynayan Sinan Kurt, Kasımpaşa’da forma giyen Santaris Malki, Göztepe’de oynayan Mirkan Aydın ile Danimarkalı süperstarlar Johannes Nymark Anderson ve Silas Holst buradan daireler alan ünlüler. Anderson, bu yıl Eurovision’da Danimarka’yı temsil edecek. Herkes Fortuna Resort’u çok beğeniyor. Biz de bu durumdan çok mutluyuz” diye konuştu.
‘Türkiye’deki tek proje’
Fortuna Resort Sahibi Tamer Yalçın da “Normalde konut üreten bir şirkettik. Heidelberg’de yaptığım bir ziyarette engellilere ne kadar önem verdiklerini gördük. Bize herkesin zaman içerisinde bir engelli olabileceğini tekrar hatırlattılar. Daha sonra bu yıllar içerisinde biraz daha gelişti. Bu konsepti Fortuna Resort’e taşımak istedik. Engellilerin veya yaşlıların da yaşayabileceği bir alan haline getirmek için planlar yaptık. Bu konuda uzman olanlardan destek aldık. Ulm’deki Omurilik Felçlileri Hastanesi’nden destek aldık. Bizi motive ettiler. Bunun yaz-kış turizme hizmet edebilecek bir yer olabileceğini onlar söylediler. Biz de bunu izleyerek buradaki dairelerde bedensel engelli vatandaşların kullanabileceği alanlar oluşturduk. Çok iyi geri dönüşler aldık. Bu öyle tahmin ediyorum ki, Türkiye’de bildiğimiz kadarıyla konuya önem veren tek proje. Fortuna Resort sadece engellilerin yaşadığı bir site değil. Herkesin yaşayabildiği entegre bir proje. Yarın başımıza ne geleceği belli olmadığı için rolatör dediğimiz tekerlekli yürüme aletleri veya tekerlekli sandalye ya da bir annenin çocuğunu arabasıyla taşırken her türlü altyapının bunlara uygun olması için elimizden gelen özeni gösterdik. Ulm ile yaptığımız bir anlaşma doğrultusunda inşallah klinik de devreye girecek. Kliniğimiz ve rehabilitasyon merkezimiz olacak. Bizi en çok heyecanlandıran bölüm orası. Engelliler için bizim daha çok şey düşünmemiz, yeni şeyler üretmemiz gerekiyor. Almanya’da gördüklerimle çok heyecanlandım. Bizim baktığımızda birçok şeyimiz eksik. Almanya’da bize ‘Sakın insanları elektrikli tekerlekli sandalyelere bindirmeyin. Onları aktif hale getirin. Onlar tekerlekli sandalyeleri kendileri kullansın. Bununla beraber yaşam kaliteleri de artsın” dediler. Biz de tüm altyapımızı buna göre organize ettik” dedi.
‘Turistik bölgelere örnek olacak’
AGC Başkanı Mehmet Ali Dim ise “Ülkemizde engelli insanlara özel projelere gerçekten çok ihtiyaç var. Alanya’da ‘Engelli şehri’ diye bir kavram oluştu ama henüz ne kadar mesafe aldığımız tartışılır. Fortuna Resort, yüzde 20 oranında özel insanlara hizmet veren önemli bir tesis. Bu belki de Türkiye’de bir ilk. Bu bölgede zaten bir ilk. Dünyada elbette örnekleri vardır ama Alanya için bir konsept proje olarak ortaya çıkıyor. İnanıyorum ki Türkiye’nin birçok yöresinde, turistik bölgelerde bu konsept proje örnek olacaktır. Projenin fikir babası olan Yalçın’a teşekkür ediyorum. Yalçın, inşaat yapmanın, müteahhitliğin sadece tuğlayı tuğla üstüne koymak, sıvamak, kapıyı, pencereyi takmak, anahtarı vermek olmadığını, biraz da işin içine duygunun katılması gerektiğini bize öğretti. Bu bakımdan kendisini tebrik ediyorum. İnanıyorum ki bu proje önümüzdeki dönemde de hem Alanya’da, hem bölgede, hem de ülkede çok konuşulacaktır. Şimdiden burada tatil yapacak özel insanlara iyi tatiller diliyorum” diye konuştu.
Kaynak: Yeni Alanya Gazetesi