DünyaEngelli HaklarıEtkinliklerGündemHaberler

G7 ve AB Ülkelerinden Solfagnano Sözleşmesi’ne Onay

İtalya’da imzalanan yeni Solfagnano Sözleşmesi ile ülkeler engelli haklarını siyasi gündemlerinin en üst sırasına yerleştirmeyi taahhüt etti.

Avrupa Komisyon Üyesi Helene Dalli’nin de aralarında bulunduğu, engellilik ve kapsayıcılıkla ilgilenen G7 ülkelerinin bakanları çarşamba günü Solfagnano Sözleşmesi’ni kabul ederek engellilerin sosyal ve siyasi yaşamın tüm yönlerine katılımını taahhüt etti.

Metin, engelli kişilerin haklarıyla ilgili zorlukların G7 düzeyinde ilk kez görüşülmesinin ardından İtalya’nın Solfagnano kentinde düzenlenen bakanlar toplantısında onaylandı ve tüm bireylerin yaşamın her alanında tam, etkili ve anlamlı katılım ve kapsayıcılık konusunda eşit haklara sahip olmasını sağlama konusunda “sarsılmaz kararlılık” teyit edildi.

Sözleşme, engelli bireylerin topluma tam katılımını sağlamak için özerk ve bağımsız yaşam, yeni teknolojilerin teşviki, yetenek ve iş katılımının artırılması gibi sekiz önceliği ortaya koyuyor.

Yeni Solfagnano Sözleşmesi, engelli bireylerin tam katılım ve kapsayıcılığının sağlanması için özerk ve bağımsız yaşam, yeni teknolojilerin teşviki, yetenek ve iş kapsayıcılığının geliştirilmesi de dahil olmak üzere sekiz önceliğin ana hatlarını çiziyor.

G7 üyeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Şartname aracılığıyla erişilebilirlik gerekliliklerini ilgili politika çerçevelerine entegre etmeyi, konuyu sonradan düşünülmüş bir konu olarak değil, “tüm sektörlerde planlama ve kalkınmanın temel bir bileşeni olarak” ele almayı taahhüt etti.

Metinde, “Taahhüdümüz, toplumun neden olduğu engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan ve engelli kişileri kapsayıcılık politikalarının merkezine koyan radikal bir bakış açısı değişikliğini başarmaya ve sürdürmeye yöneliktir,” denildi.

Ayrıca özerklik, bağımsızlık, yetenek ve becerilerin geliştirilmesinin en üst düzeye çıkarılması ve her bireyin kendi istek ve arzularını yerine getirmesine olanak sağlanması gerektiği vurgulandı.

Bu yeni şartnamenin amacı, G7 üyelerinden başlayarak ve daha sonra aynı yaklaşımı uluslararası düzeyde teşvik ederek, kapsayıcılığı tüm ülkelerin siyasi gündeminde bir öncelik haline getirmekti.

Metin, G20 ve “ilgili tüm önemli uluslararası kuruluşlardaki” görüşleri ilerletmeyi taahhüt ediyor.

Bu taahhüt, 2006 yılında kabul edilen ve dünya çapında 191 ülke tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne (UNCRPD) dayanıyor.

AB’de engelli hakları

Avrupa Birliği (AB), engelli bireylerin sınır ötesi hareketliliğini sağlama konusundaki engelli kartı taahhüdünü bu hafta resmi olarak benimsedi.

AB çapında geçerli olacak kart, engelli bireylerin kamu ve özel hizmetlerde aynı imkânlardan ve olanaklardan yararlanmasını indirimli veya ücretsiz şekilde sağlayacak. Öncelikli erişim ve ayrılmış park yerleri gibi özel koşullara ve ayrıcalıklı muameleye eşit erişimleri olacak.

Ancak, yasama organlarının kararlaştırdığı uygulama takvimi, sivil toplum kuruluşlarının eleştirilerine yol açtı. Üye devletlerin yeni kurallara uyum sağlaması için 30 ay ve uygulamak için de ek 12 ay süreleri olacak, bu da kartın kullanılmasının neredeyse üç buçuk yıl alacağı anlamına geliyor.

Konsey ayrıca, bu hükümlerin AB ülkelerinde yasal olarak ikamet eden ve diğer üye ülkelerde kısa süreli kalışlarında da bu kartları kullanabilecek olan AB dışındaki vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören bir direktifi de kabul etti.

Kaynak: tr.euronews.com

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu