Görme Engelli Öğrenci İçin Görme Engelli Okuyucu Görevlendirildi
Üniversite sınavına İstanbul’da katılan ve yüzde 90 görme engelli olduğunu belirten Nisanur Halıcı, TYT oturumunda kendisine soruları okuyan ve işaretleyen görevlinin de yüzde 90 görme engelli olduğunu iddia etti, “Bir kadın, bir engelli olarak benim geleceğim bu sınava bağlıydı” dedi. ÖSYM yetkilileri ise adayın itirazının dikkate alınacağını, sınav görüntülerinin inceleneceğini, mağduriyet olması durumunda gereken işlemi yapacaklarını dile getirdi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8-9 Haziran tarihlerinde yapıldı. 3 milyondan fazla adayın başvurduğu ve üç oturumdan oluşan sınava engelli öğrenciler de katıldı. Bunlardan biri İstanbul’da yaşayan Nisanur Halıcı. İlk kez üniversite sınavına giren ve yüzde 90 görme engelli olduğunu söyleyen Halıcı, sınavda kendisine soruları okuyan ve işaretleyen görevlinin de yüzde 90 görme engelli olduğunu iddia etti.
Dilnihat Özyeğin Anadolu Lisesi’nde 11. sınıfa kadar eğitim alan, verim almadığı için Açıköğretim Lisesi’ne devam ettiğini belirten Halıcı, büyük emek vererek üniversite sınavına hazırlandığını söyledi. Halıcı, 8 Haziran’da gerçekleşen Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) kendisine soruları okuyan ve işaretleyen görevli ilkokul öğretmeninin yüzde 90 görme engelli olduğunu iddia ederek yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Okuyucu ve kodlayıcı olarak görevlendirilen öğretmenlerimle sınavda bazı paragraf sorularını daha iyi yapabilmemiz için okunma şeklini anlatmaya çalıştım. Öğretmenime ‘Bakın şu tarz soruları şu şekilde okumalısınız’ dedim. Bana anlamadığını söyledi. Ben defalarca anlattım: ‘Bakın hocam şöyle şöyle.’ Anlamadı. Sınav esnasında soru gelince soru üzerinden görürseniz daha iyi anlarsınız dedim. Bir öğretmenim bana ‘Sınavı beraber mi okuyacağız?’ dedi ama bu yasak. Ben görme engelli bir öğrenci olduğum için benim asla kağıda bakmama izin yok. Eğer ben kağıda bakarsam, benim sınavım iptal oluyor. Ben de hocam, ‘Ben görme engelliyim, ben okuyamam’ dedim. ‘Ne kadar görüyorsun?’ dedi, yüzde 10 görüyorum dedim. ‘Benim de gözüm yüzde 10 görüyor’ dedi.”
“Hiç mi bakılmıyor öğretmenin sağlık durumuna?”
Öğretmenin sınavda neden bulunduğunu bile bilmediğini dile getiren Halıcı, yaşadıkları nedeniyle şaşırdığını söyledi. “Siz nasıl bana bir gözü yüzde 10 gören öğretmeni verebiliyorsunuz? Hiç mi bakılmıyor öğretmenin sağlık durumuna?” diyen Halıcı, diğer görevlinin de görme sorunu yaşadığı bilgisini paylaştığını anlattı.
Görevli öğretmenin soruları okuma şeklinin çok kötü olduğunu vurgulayan Halıcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Gerçekten çok kötüydü. Böyle yavaş yavaş, kekeleyerek, başa sararak… Şimdi A şıkkını okuyorum, şimdi B şıkkını okuyorum. TYT’de zaten zamanla yarışıyorum. Bana sürekli kekeleyerek, yavaş yavaş okuyor. Çok moralim bozuldu. Hocaya nasıl okuması gerektiğini anlatıyorum. Diğer hocaya bir baktım. Hoca dedi ki, ‘Ben okuyayım.’ O hoca okudu. Bir zaman sonra onun da sesi çatallandı. Ben Türkçe’nin yarısındayken sınavı kendi kafamda bitirdim. Matematiğe geçtik. Çok moralim bozuldu. Şimdi matematiği de yapamadım. Artık gözlerim doldu. Ağlayacağım. Ağlamak istemiyorum karşılarında. Hoca ikide bir bana ‘İyi misin? Bir şeyin mi var?’ dedi. ‘Bir şeyim yok’ dedim. Çünkü konuşamıyorum. Konuştuğum anda ağlayasım geliyor.”
“Ağladığımı hatırlıyorum”
Bir an önce sınavın bitmesini istediğini belirten Halıcı, diğer oturuma katılmak istemediğini, ancak annesinin isteği ile katıldığını söyledi. Halıcı, Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) böyle bir sorun yaşamadığını dile getirdi. Yaşadığı olayı X üzerinden paylaşan Halıcı, ÖSYM yetkililerinin kendisine ulaştığını ve dilekçe yazmasını istediğini söyledi. Halıcı sözlerine şöyle devam etti:
“O kadar üzülmüştüm ki, bir ağladığımı hatırlıyorum eve geldiğimde, sonrasında ne yaptığımı hatırlamıyorum. Biraz uyudum. Sabah kalktım, ağladım. Ondan sonra sınava gittim. Dilekçe yazmam ne kadar işe yarayacak bilmiyorum. En azından önümüzdeki sene böyle şeyler olmasın.”
“Geleceğim bu sınava bağlıydı”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çalışması kapsamında İstanbul Gönüllüleri isimli platformun sınava hazırlık sürecinde kendisine eğitim verdiğini vurgulayan Halıcı, onlara karşı mahcup olduğunu belirtti. Halıcı sözlerini şöyle tamamladı:
“Hayatımdan çaldılar gibi. Bu sınava o kadar değer verdim ki… Bir kadın olarak, bir engelli olarak benim geleceğim bu sınava bağlıydı. Yine çalışacağım, belki daha çok kaybedeceğim ve yine aynı şey olursa bu sefer benim hayatım tamamen kararacak. Hem gerçek, hem mecaz anlamda.”
ÖSYM süreç başlattı, kamera görüntüleri incelenecek
Öte yandan konuyla ilgili ulaştığımız ÖSYM yetkilileri, adayın başvurusunun dikkate alınacağını, sınav görüntülerinin inceleneceğini, gerekli araştırmaların yapılacağını söyledi. Yetkililer, mağduriyetin tespit edilmesi durumunda gereken işlemi yapacaklarını dile getirerek şu bilgileri verdi:
“2024-YKS adayı Nisanur Halıcı, engelli/sağlık sorunu olan adayların engelli salonlarında sınava alınmaları için gönderilmesi gereken belgeleri (Engelli Sağlık Kurulu Raporunu, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu ve durumunu anlatan dilekçe) başvuru döneminde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na göndermiş olup 2024-YKS’nin TYT ve AYT oturumlarında kendisine okuyucu ve işaretleyici yardımı ile ek süre verilerek beyaz tahta ve kalemi ile tek kişilik salonda sınava alınmıştır. Bu bilgiler adayın 2024-YKS başvuru kayıt bilgilerine ve sınava giriş belgesine yansıtılmıştır. Adayın TYT oturumunda yaşadığını belirttiği duruma ilişkin başkanlığımızca süreç başlatılmıştır. AYT oturumunda ise bir sorun yaşanmadığı aday tarafından başkanlığımıza bildirilmiştir.”
Kaynak: Medyascope.tv