İşitme Engelli Bireylere Özel Müze Sözlüğü Erişime Açılıyor
Bongo Art Project ve Hadi İşaret, müzelerin işitme engelli bireyler için erişilebilir olması amacıyla 50 eseri işaret diline çevirdi. Müze Sanat Sözlüğü de 10 Mayıs’ta sosyal medyada erişime açılacak.
Bongo Art Project ve Hadi İşaret bir araya gelerek, eserlerin anlatım metinleri, işaret dili editörleri ve sanat tarihi uzmanları tarafından sadeleştiriyor. Bu süreçte işaret dilinde anlatabilmek için 230 sanat sözcüğüne ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkıyor. 6 ay boyunca akademik bir çalışma çerçevesinde 4 işaret dili editörü, 2 sağır sanatçı, 2 işaret dili tercümanı ve 2 sanat tarihi uzmanı ile öncelikli olarak kelimeler, sonrasında ise 50 eser işaret diline çevriliyor.
“Hedef Tüm Müzeler”
Bongo Art Project ve Hadi İşaret sosyal girişimciler, ‘Müze Sanat Sözlüğü’ ile başlayan süreç, teknoloji, tabiat gibi sözlüklerle yollarına devam ederek, müzelerin tamamını sağır ve işitme engelli bireyler için erişilebilir kılmayı hedefliyor.
“Sözlük 10 Mayıs’ta Yayınlanacak”
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndaki ilk paylaşımları ile duyurdukları süreçlerine, 10 Mayıs Engelliler Günü’nde İşaret Dili Müze Sanat Sözlüğü’nü sosyal medya hesaplarından erişime açık halde getirecekler. Beraberinde 18 Mayıs Uluslararası Müze Günü ise Ankara Resim ve Heykel Müzesi fiziksel etkinliklerine de başlayacaklar.
“Bongo Art Project ve Hadi İşaret Kimdir?”
Bongo Art Project’in kurucusu Çiğdem Aslantaş’tır. Müzelerin herkes için erişilebilir olması amacıyla çalışan sosyal girişimdir. Hadi İşaret’in kurucusu ise Sibel Şengün’dür. İşitenler ve sağır topluluk arasındaki iletişim boşluğunu kapatmak, dil engelini kırmak ve eğitimde fırsat eşitliğini asgari düzeye indirmek amacıyla kurulan ve sağır, işitme engelli ve işaret diline ilgi duyan herkes için çalışmalar yürüten sosyal girişimdir.
antalyaekspres.com.tr