Teknoloji

İzmir’de, Engelli Öğrencilerin Projesine Uluslararası Destek

Bergama’da engelli ve üstün zekalı öğrencilerin birlikte çalışarak görme engelliler için eğitim ve oyun gereçleri ürettiği proje, Afrika ülkelerinin ardından dünyanın farklı coğrafyalarına da uzanacak.

Bergama Bilim ve Sanat Merkezinde coğrafya öğretmeni Sözer Vurgun’un girişimi sonucu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bergama Belediyesi işbirliğiyle 2022’de Dokunsal Eğitim Materyalleri Atölyesi kuruldu. Vurgun, oğlu Taha Arben’in TEKNOFEST’te dereceye giren “Erişilebilir Eğitim Materyalleri Projesi”ni atölye ortamına taşıyarak, zihinsel ve görme engelli 15 öğrenci ile üstün zekalı ve özel yetenekli 12 öğrenciyi bir masa etrafında topladı. Görme engellilerin eğitimi için zeka küpü, tangram, eşleştirme kartları, yapbozlar, dominolar, hikaye kitapları, haritalar ile fen, matematik materyalleri ve oyuncaklar üretilen atölyenin ilk ürünleri, yurdun dört bir yanındaki özel eğitim okullarına gönderildi.

“Dünyanın en iyi erişilebilir projeleri kısa listesi’ne dahil oldu”

10 Afrika ülkesi ile Pakistan ve Japonya’daki engelliler için de üretim yapılan çalışmanın uzak coğrafyalarda yayılabilmesi amacıyla, engellilere yönelik benzer projelerin değerlendirilerek desteklendiği Zero Project’e başvuruldu. BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ndeki ilkeler doğrultusunda engellilerin daha iyi yaşam koşullarına ulaşması için çalışmalar sürdüren Viyana merkezli ESSL Vakfının BM desteğiyle yürüttüğü Zero Project, 2023 değerlendirmesi sonucu projeyi en iyiler arasında gösterdi. Bu yıl 97 ülkedeki 523 çalışma arasından seçilerek ilk 85’e giren proje, “dünyanın en iyi erişilebilir projeleri kısa listesi”ne dahil oldu. Bu başarıyla uluslararası destek almaya hak kazanan projenin dünyanın farklı coğrafyalarına yayılması için imkan sağlandı.

“Çocuklar bir atölyeden dünyaya ulaştılar”

Sözer Vurgun, bütün çocukların bir arada engelsiz, eşit, erişilebilir bir dünyada yaşaması için bu atölyeyi kurduklarını söyledi. Materyallerin ulaştığı Afrika ülkelerinden çocukların kendilerine teşekkür videoları gönderdiğini dile getiren Vurgun, bunun da motivasyonlarını artırdığını belirtti. Zero Project’e başvurularının ardından önemli bir destek alma imkanı yakaladıklarına işaret eden Vurgun, şöyle konuştu:

“Kendi imkanlarımız dahilinde Afrika ülkelerine ulaşmaya çalışıyorduk. Artık bu süreç BM tarafından doğrudan yönetilecek. Sadece Afrika değil Güney ya da Kuzey Amerika’ya ya da dünyadaki farklı ülkelere gidebileceğiz. En önemlisi de Filistin’e gitmek istiyorduk. Artık bu süreçte önümüz açıldı. BM, bize Zero Project kapsamında destek verecek. Bu çocuklar zoru başardı. Buradaki bir atölyeden tüm dünyaya ulaştılar. Gerçekten en mutluluk verici olay bu”

“Gurur verici bir his”

Atölyede üretim yapan 13 yaşındaki Taha Arben Vurgun ise farklılığı bulunan çocuklar olarak aynı atölyede üretim yapmayı sürdürdüklerini anlatarak, “En büyük hedefimiz Zero Project’e katılıp ülkemizi temsil etmekti. Şimdi hayallerimizin ötesinde bir şey oldu. Tüm dünyadaki çocuklara ulaşma imkanımız olacak” dedi.

Öğrencilerden Defne Umsu, projenin bir adım daha ilerlemesinin kendilerine moral verdiğini belirterek, “Bütün dünyaya ulaşmak içimizde çok farklı hisler oluşturdu ve sevincimiz artıyor. Tanımadığımız insanlara dokunmak, yardım etmek, mutluluk ve gurur verici bir his” ifadelerini kullandı.

Down sendromlu Cemre Berkant ve zihinsel engelli Sevgi Aşıcı da atölyeye katılmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu da destek verdikleri projenin BM nezdinde değer bulmasının memnuniyetini yaşadıklarını dile getirerek, öğrencilerin tüm dünyaya yayılan bir başarı hikayesine imza attığını kaydetti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ulus ise öğrenci ve öğretmenleriyle gurur duyduklarını belirtti.

AA

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu