Kocaeli’de, Otizmli Bireyler ve Ailelerine Nefes Olacak Merkez Açıldı
Kocaeli’de İzmit Belediyesi tarafından inşa edilen, otizmli bireylerin ihtiyaçlarına yönelik bireysel becerileri geliştirmek ve etkileşim temelli spor aktiviteleri hedefiyle hizmete alınan Otizm Spor ve Yaşam Evi resmen açıldı. Otizmli gençler bilişsel ve fiziksel becerililerini geliştirebilecekken, merkez özel çocukların ailelerine de nefes olacak.
Kocaeli’de ilk ve tek olan Otizm Spor ve Yaşam Evi’nde, alanında uzman eğitmenler eşliğinde 3-25 yaş aralığındaki otizmli bireylere haftada iki gün olmak üzere 3-4 saatlik periyotlarla hizmet verilecek. Yaklaşık 4,5 dönüm alan üzerine kurulan merkezde, bin 160 metrekare kapalı alanda yapılan bilişsel ve duyusal aktivitelerle otizmli çocuklar akademik eğitim seviyesine hazırlanacak. 4 bin 120 metrekare açık alanda inşa edilen farklı modüler hizmet alanlarıyla ise çocukların fiziksel becerilerini geliştirmesi hedefleniyor. Öte yandan, otizmli bireylerin yakınlarını bilinçlendirmek ve ailelere destek olmak maksadıyla da çalışmalarda bulunulacak.
“Otizm her birimizin aslında farklılıklarla donattığı büyük bir mozaik”
Merkezi tamamlamanın gururunu yaşadığını ifade eden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Otizm her birimizin aslında farklılıklarla donattığı büyük bir mozaik bizim için, bu anlayışla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda merkezimizde otizmli bireylerimiz ve ailelerine dokunmayı, otizmli bireylerin gelişimine katkı sağlamayı, spor ve motor becerilerini geliştirmeyi, bilişsel, sosyal ve duyusal becerilerini desteklemeyi hedefliyoruz” dedi.
“İnşallah benim gibi nice çocuklar da başarılı olur”
9 aylıkken otizm tanısı almış buna rağmen yılmayarak eğitimini tamamlayan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik Bolümü öğrencisi Musa Can Gündoğan, “3 yaşından beri otizm eğitimi alıyorum. Ailemin bana desteği çok önemliydi. Verilen eğitimi alabilmek de önemliydi. Ben bunu başararak ilköğretim, ortaokul ve liseyi de tamamlayarak üniversiteye gelmiş bulunmaktayım. Otizm hastalık değil farkındalık. Otizmli bireylerin ellerinden tutulup bu imkan tanınırsa neler başarabileceklerini görüyoruz. İnşallah benim gibi nice çocuklar da başarılı olur” diye konuştu.
Konuşmalarının ardından otizmli çocuklar piyano çaldı, sonra söyledikleri şarkılarla seyircilerin kulağının pasını sildi. Protokol üyeleri merkezde incelemelerde bulundu.
İHA