Milletvekili Özcan Purçu: Üç Engelli Maaşını Toplasan Açlık Sınırına Erişilemiyor
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Engelli bireyler artık tamamen sefalete teslim edilmiştir. Aralık sonu itibariyle açıklanan açlık sınırı 8 bin 130 TL iken; engelli bireylere 2609 TL ve 1738 TL gibi rakamları reva görmek engelli bireylerimize adeta ‘Öl’ demektir” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu engelli bireylerin sorunlarına ilişkin kanun teklifleri ve soru önergeleri vererek; engeli bireylerin sorunlarının çözümü için meclisi göreve çağırdı.
“Engelliler Görmezden Geliniyor”
Yasama çalışmaları ve Tüm Bağımsız Engelliler Platformundan kendisine ulaşan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özcan Purçu, “Hükümet eliyle engelli bireylerimizin önüne engeller konuyor. Engelli bireylerimiz ülkemizde insanca yaşamak istiyor; sadece seçim dönemlerinde ya da 3 aralıklarda hatırlanmak istemiyor. Her geçen gün daha da yoksullaşan engelli bireyler artık tamamen sefalete teslim edilmiştir. Engelli aylığı rakamları son açıklanan asgari ücrete göre; yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2609 TL’ye; engelli aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL’ye yükselmiştir. Bu aylıklar Türkiye’nin ağır ekonomik şartlarında yaşamak için son derece yetersizdir. Aralık sonu itibariyle açıklanan açlık sınırı 8130 TL iken; engelli bireylere 2609 TL ve 1738 TL gibi rakamları reva görmek engelli bireylerimize adeta öl demektir” diye konuştu.
“Engelli İstihdam Kotaları Son Derece Yetersizdir”
Mevcut iktidarın “Çağ atladık, milli gelirimiz arttı” söylemlerini hatırlatan CHP’li Purçu, “Bu iktidarın engellilere verdiği aylıklar engellinin önündeki en büyük engel olduğunu göstermektedir. Engelli bireylerimizin maaşlarında iyileştirme yapılmalı ve bu insanların açlıkla imtihanına bir son verilmelidir. Engelli bireylerimizin şu andaki en büyük sorunu; iş ve geçim sorunudur. 4857 sayılı İş Kanunu 30. Maddesi uyarınca, işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli işçiyi çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu kotalar oldukça yetersiz olmakla birlikte; ne yazık ki işverenler tarafından da engellilerin istihdamı tam olarak gerçekleşmemektedir. İstihdam engelliler için en temel yaşamsal haktır. Bu sebeple kotalar artırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Engelliler En İhtiyaç Duyduğu Sağlıkta Bile Engelleniyor”
Engelli bireylerin sağlık haklarından da faydalanamadıklarını belirten Purçu, “Kendilerine reva görülen ve yoksulluk koşullarının çok altında olan maaşları ile geçinmeye çalışan bireyler bir de sağlık hizmetlerinde ödedikleri katkı payları nedeniyle sağlık hizmetlerinden gerektiği kadar yararlanamamaktadır. Engelli bireyler, evlerinde pek çok sağlık sorunu yaşarken; ödeyecekleri bedeller nedeniyle hastanelere gidememekte, muayene olamamakta, adeta kaderlerine terk edilmektedir. Hayatlarını zor koşullarda idame ettirmeye çabalayan engelli bireylerin sağlık hizmetlerinde yararlanmaları kolaylaştırılmalı ve engellilik oran şartı aranmaksızın engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanların sağlık hizmetlerinden katkı payı alımına bir son verilmelidir. Engelli sağlıktan ücretsiz yararlanmalı ne doktora ne ilaca para ödemelidir” dedi.
“Engelli Kimlik Kartları Tüm Türkiye İçin Geçerli Olmalı”
Engelli bireylerin kimlik kartları sadece yaşadıkları ilde geçerli olduğunu aktaran Özcan Purçu, “Halbuki bu vatandaşlarımız kartları ile seyahat kısıtlaması olmadan, tüm Türkiye’de seyahat edebilmeyi istemekte ve bunu da fazlasıyla hak etmektedir” diye konuştu.
“Engelliler İnsan Haklarından Mahkum Kalıyor”
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olduğunu hatırlatan Purçu, “Ancak BM Engelli koşullarını uygulamıyoruz. İmar planları engellilere uygun değildir. Sadece yollara göstermelik konulan sarı bantlar ile engelli dostu olunmaz. Engelli yurttaşlarımız plansız çarpık kentleşme, empati eksikliği ve duyarsızlıktan kaynaklanan nedenlerden dolayı önlerine çıkan aşılması zor ulaşım engelleri nedeniyle sokağa çıkamamakta, kamusal alanları özgürce kullanamamakta, eğitim, özel eğitim, mesleki eğitim gibi temel insan haklarından yararlanamamakta, eve mahkûm edilmektedir. BM üyesi olmak yetmez; onların belirlediği kuralları da uygulamak gerekir. Sadece kağıt üstünde eylem planları hazırlanarak engellilere değer verilemez; göstermelik söylemlerle değil; onların engelli maaşlarını iyileştirici, paralı sağlığın olmadığı; engellilerin sokağa çıkabildiği, ulaşım engelinin, bina engellerinin olmadığı icraatların yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet