
Niğde Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Engelli Bireylere İşkence: Mahkemede Ağır Cezalar Verildi
Türkiye’yi derinden sarsan Niğde Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan insanlık dışı olaylar, yargı süreciyle gün yüzüne çıktı. Merkezde çalışan bakım personelinin engelli bireylere yönelik sistematik işkence ve kötü muamelede bulunduğunun ortaya çıkması, kamuoyunda büyük bir tepki yarattı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı merkezde, 22 Temmuz 2024 tarihinde 9 yaşındaki Mustafa Çelik’in şiddet sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan soruşturma, çok sayıda engelli bireyin benzer şiddet ve işkenceye maruz kaldığını ortaya çıkardı. Mustafa Çelik’in, engeline rağmen sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilen ve hareket edebilen bir çocuk olduğu, ancak gördüğü şiddet sonucunda yaşamını yitirdiği belirtildi.
Savcılık Soruşturması ve Mahkeme Süreci
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, bakım merkezinde kalan engelli çocukların kamera kayıtları incelendi ve birçok bireyin sistematik şiddete maruz kaldığı tespit edildi. Bakanlığın Cumhuriyet Başsavcılığı’na olayı aktarmasının ardından, 14’ü tutuklu olmak üzere toplam 27 bakım personeli Niğde 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.
Sanıkların aldıkları cezalar, suçun niteliğine göre değişiklik gösterdi. İşkenceden suçlu bulunan sanıklar 10 ila 12 yıl arasında ceza alırken, kötü muameleden yargılananlar ise 7 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Birden fazla çocuğa karşı suç işleyen sanıklar için ayrı ayrı cezalar verildi.
Denetim Eksikliği ve Üst Yönetimin Sorumluluğu
Mahkeme başkanı, merkezde kalifiye olmayan personel çalıştırılması, etkin denetim yapılmaması ve çalışanlara gerekli eğitimlerin verilmemesi nedeniyle yöneticilerin de ihmali bulunduğunu belirtti. Bu nedenle, ilgili amirler hakkında resen soruşturma başlatılması için suç duyurusunda bulunuldu.
Toplumsal Tepki ve STK’ların Mücadelesi
Bu olayın duyulmasının ardından, bakım merkezlerinde ve sözde eğitim kurumlarında engelli bireylere yönelik şiddetin engellenmesi için İzmir’de “YAŞAM İÇİN NÖBETTEYİZ” eylemi düzenlendi. 1-2-3 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleşen etkinliğe, Kabul, Eşitlik, Dahil Olma, İstihdam (KEDİ) Otizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, derneğin vekili Avukat Suna Ağı ve çeşitli baroların temsilcileri gözlemci olarak katıldı.
KEDİ Otizm Derneği Vekili Av. Suna Ağı, engelli bireylerin yaşam hakkının korunmasının devletin yükümlülüğünde olduğunu vurgulayarak, BM Engelli Hakları Sözleşmesi çerçevesinde devletin bağımsız denetim mekanizmalarını güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Ağı, denetimlere engelli STK’larının da dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.
KEDİ Otizm Yönetim Kurulu Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu ise, Niğde davasında verilen cezaların bundan sonra emsal teşkil etmesi gerektiğini belirterek, bakım merkezlerinde çalışan personelin eğitimi ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi çağrısında bulundu. “Tek bir engellinin bile zarar görmemesi için acilen iyileştirici düzenlemeler yapılmalı, denetimler STK’larla birlikte yürütülmelidir,” dedi.
Toplumsal Dayanışma ve Mücadele Devam Ediyor
Görme Engelli Evrensel Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Şerif Ali Mutlu, bu tür davaların takipçisi olacaklarını ve engelli bireylere yönelik işkence, kötü muamele, şiddet, taciz, tecavüz ve mobbing gibi eylemlerin tamamen yok edilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.
Bu trajik olay, engelli bireylerin haklarının korunmasının sadece yasal yaptırımlarla değil, aynı zamanda etkin denetim ve toplumsal farkındalık çalışmalarıyla mümkün olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Yasadikca.com