Haberler

Pandemi Sürecinde EYHGM’nin Misyonu

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, TRT Türkiye’nin Sesi ve Memleketim FM Radyosunun ortak yayınladığı 08.01. 2021 Cuma günü saat:15:05’te Sezin ZOR’un hazırlayıp sunduğu “Hayatın Sesleri” programının canlı yayın konuğu oldu.

Program sunucusu Sezin ZOR’un “tüm kurum ve kuruluşlarda alınan etkin tedbirler sayesinde özellikle dezavantajlı gruplarda salgının etkilerini minimumda tutmayı başaran, Dünyayı Sağlık Örgütünün örnek gösterdiği çalışmaları gerçekleştiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ” anonsu ile takdim ettiği programda, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün pandemi sürecinde üstlendiği misyon ve yaptığı çalışmalar konuşuldu.

“Tüm dünyaya örnek olacak şekilde engelliler ve yaşlılara hem kurum bakımında hem de aile yanında verilen hizmetlerle başarılı bir uygulamayı devam ettiriyoruz” ifadeleri ile konuşmasına başlayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; “Ülkemizde ve kültürümüzde yaşlıların ve engellilerin ayrı bir yeri vardır. Kurum bakımında ve aile yanında kalan yaşlı ve engelliler için covid-19 yaygınlaşmadan önce tedbirler almaya başladık, yaşlılarımızın sağlık ve beslenmeleri ile ilgili eğitimler verdik, ihtiyacının giderilmesi için tedbirler aldık, ihtiyaç duyulan tıbbi ve hijyen malzemelerini tedarik ettik.

Kurumlarda kalan yaşlılarımızın ve personelin altı saat ara ile ateş, nabız ve solunum takipleri yapıldı. Şubat ayında kuruluşlarımıza ziyaret ve giriş çıkışları yasakladık, ilk vaka tespitinden itibaren de tedbirleri sıkılaştırdık. Bu bir önlem idi ama yeterli değildi, bu nedenle personelimize bir çağrıda bulunduk. 14 gün vardiya teklif ettik ve bütün personellerimiz gönüllü oldu. Büyük bir özveri ile bugüne kadar bu sisteme devam ediyoruz. Bu önemli tedbiri personelimiz, büyük bir özveriyle, çocuklarından ailelerinden uzak şekilde başarı ile devam ettiriyorlar.
Biliyoruz ki yurtdışında birçok yerde yaşlılar kuruluşlarda ölüme terkedildi bizde ise tam tersi durum yaşandı. Yaşlılarımız ve engellilerimiz gerek aileleri gerek kurum bakım personellerimiz tarafından hep en ön safta, baş tacı edildi. Personelimize kuruluşa girişinde test yaptık pozitif olduğu görülen personellerimizi kuruluşa almadık. Aldığımız ve uyguladığımız bu tedbirleri Dünya Sağlık Örgütü ile paylaştık ve Dünya Sağlık Örgütü bu çalışmalarımızı diğer ülkelere örnek olarak gösterdi.

Yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Batıda yaşlı triajı diye bir konu var. Bu hasta ve yaralıların yaşamlarını tehdit eden yaralanmalarına ve beklenen yarara göre sıralanmasıdır. Maalesef onlar sağlık tedbirleri konusunda gençleri öncelediler. Yaşlıları ötelediler. Bizde tam tersi oldu. Yaşlılarımızın hastane dönüşlerinde izolasyon kuruluşları açtık, 2500 kapasiteli yeni izolasyon kuruluşu açtık ve buralarda hastaneden dönen yaşlılarımızı 14 gün gözlem altında tuttuk, negatife evrildikten sonra kuruluşlara kabul ettik bu uygulamayı özel ve resmi bütün kuruluşlarda sıkı takip ettik. Bu yolla virüsün kuruluşa girmesini önemli ölçüde engelledik, virüsü kuruluş içinde de kontrol altına aldık.
Program sunucusu Sezin ZOR’un bu süreçte online toplantılar, online eğitimler de yapıyorsunuz değil mi? sorusu üzerine açıklamada bulunan Uzm. Dr. Orhan KOÇ; “Evet bu dönemde yeni bir şey keşfettik dijital dönüşüm. Aslında biz Genel Müdürlük olarak hem engellilerde hem yaşlılarda 2018 den beri dijital dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. Bu süreç dijital dönüşümün önemini bir kez daha hissettirdi. Özellikle engelliler için bilgilendirici bilgiye erişim çok önemli. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçerek gerek görme engelliler için sesli betimleme yöntemi ile gerekse işitme engelliler için işaret dili bilgilendirme afişleri yaptık ve bu yolda engellilerimize rehberlik ettik. Yaşlılarımız ve aileleri ile engelliler ve ailelerine yönelik rehber broşürler hazırladık, onlara ulaştırdık. Evlerde kalan yaşlılarımız için de aynı şekilde sağlıklı ve huzurlu hayatlarını devam ettirebilmeleri için sivil toplum kuruluşlarından destek alarak birlikte programlar yaptık. Aynı şekilde dijital bayramlaşmalar ve dijital ziyaretler organize ettik.” dedi.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ: Erişilebilirlik Bütün Hizmetlerin Kapısıdır

Program sunucusu Sezin ZOR’un erişilebilirlik ile ilgili ödüller de veriyorsunuz hatırlatması üzerine Uzm. Dr. Orhan KOÇ, “Evet engelliler için Kanuni düzenlemelerde yaptık. 1500 maddelik Engelli Hakları Kanunu çıkartıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız 2020 yılını Erişilebilirlik Yılı ilan etti, biz de bütün kamu kurum kuruluşları ile müşterek bir yarışma yaptık. 1075 proje müracaatı oldu. Bu projelerini halk oylamasına sunduk ve 200 binin üzerinde değerlendirme geldi. Üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör, kamu kurum kuruluşlarının çok ciddi katılımlarını gözlemledik bu süreçte İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla ödülleri dağıtacağız.
Dünya yaşlanıyor ülkemizde de yaşlı oranı yüzde dokuz. Japonya’da 3 kişiden biri yaşlı. Ülkemizin nüfusu da hızla yaşlanıyor. Yedi buçuk milyon yaşlımız aile yanında kalıyor. Bütünleşik Hizmet Modeli dediğimiz yöntemle biz bütün yaşlılarımız için hizmet modelleri geliştiriyoruz, bunların en öncelikli en önemlisi evde bakım desteği yanı sıra evde sosyal hizmet modelleri sunuyoruz. Yaşlılarımızın bir tık kadar yakınındayız, bir telefonla yaşlılarımızın bütün ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz, ihtiyacı olan yaşlılarımızın Gündüz Yaşam Merkezlerimizde misafir ediyoruz. Burada sanatsal aktivitelerle müzikle yaşlılarımızı konuk ediyoruz.

Yine aynı şekilde ihtiyaç duyan yaşlılarımızı senede 45 gün kurum bakımına alabiliyoruz. Doğal olarak ailelerin ihtiyaçları söz konusu olabiliyor, yurt dışı seyahatleri, umre ziyaretleri olabiliyor. Öyle durumlarda yaşlıyı gözleri arkada kalmadan kurumumuza emanet edebiliyorlar. Bu hizmetleri misafir olarak ücretsiz veriyoruz yine bununla beraber kurumsal bakımda ise ihtiyaç duyan yaşlı ve engellilerimize durumuna göre psiko-sosyal destekli rehabilitasyon merkezlerimiz hizmet veriyor.

Son olarak huzurevlerimizde rehabilitasyon merkezlerimizde engelli ve yaşlılarımıza göstermiş oldukları yakın ilgi alâka ve büyük fedakârlıklarla yapmış oldukları hizmetlerden dolayı ve yaşlıları bu sıkıntılı süreçten korudukları için bütün çalışanlarımıza, mesai arkadaşlarıma, kuruluşlarımız da meslek elemanlarına, sağlık ekibine, dünyaya örnek olacak bir hizmet sundukları için hem Sayın Cumhurbaşkanımız adına hem Sayın Bakanımız adına hem kendi Genel Müdürlüğüm adına canı gönülden şükranlarımı sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

ailevecalisma.gov.tr/eyhgm

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu