Ajanda

Pendik Engelsiz Yaşam Merkezi, Dezavantajlı Bireyleri Hayata Kazandırıyor

Pendik Engelsiz Yaşam Merkezinde, dezavantajlı bireylerin karşılaştıkları zorlukları aşmaları ve mevcut durumlarını iyileştirmek için etkin eğitimler ve terapi hizmetleri veriliyor. Pendik Belediyesi’nin ilçede ikamet eden engellilerin sosyal hayata katılımlarını artırmak amacıyla kurduğu merkezde 4 bin 300 metrekare kapalı, 4 bin 500 metrekare açık alan bulunuyor.

Merkezde, tüm engel gruplarını kapsayacak şekilde eğitimler ve terapi hizmetleri veriliyor. Tesiste bedensel ve zihinsel engelli bireyler için fizyoterapi ve psikoterapi gibi sağlık bölümlerinin yanında farklı alanlarda eğitimlerin verildiği sınıflar da bulunuyor. Aynı zamanda engelli bireylerin sanat, spor ve sosyal hayatla iç içe olmalarını sağlayacak atölyeler, spor alanları, toplantı salonları ve sergi gibi bölümler yer alıyor.

Merkezde ayrıca toplu taşıma araçlarına ulaşımda sıkıntı yaşayan bedensel engelliler ile yatağa bağlı hastaların ulaşım ihtiyaçları karşılanıyor. Engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda hasta yatağı, tekerlekli sandalye ve koltuk değneği gibi medikal malzeme desteği merkezden sağlanıyor.

Evde bakıma muhtaç engelli bireylerin yakınlarının günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için her gün 7 kişiye refakat hizmeti veriliyor.

“Farklı branşlarda atölye çalışmaları”

Engelsiz Yaşam Merkezinde sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapan Miray Sayal, ilçedeki tüm engel gruplarını kapsayan çeşitli hizmetler verdikleri ve tüm kadronun uzman personelden oluştuğunu söyledi.

Sayal, 16-35 yaş arası engelli çocuklar için 8 farklı branşta atölye çalışmalarının yapıldığını belirterek, “2-10 yaş arası küçük yaş engelli gruplarımız için yine 8 farklı alanda terapi çalışmalarımız bulunuyor. Ayrıca toplu taşıma kullanmakta zorluk çeken bedensel engelli bireylerimiz için engelli nakil hizmetimiz, yatağa bağımlı hastalarımız için hasta nakil hizmetimiz, yatağa bağımlı hastasına tek başına bakmak durumunda olan vatandaşlarımız için evde refakat hizmetimiz yer alıyor” dedi.

Merkezde 8 farklı branşta atölye çalışmalarının olduğunu aktaran Sayal, bunların hobi ve mesleki eğitim odaklı olduğunu anlattı. Sayal, “Burada öğrencilerimiz haftanın farklı günleri, farklı atölyelere gelip kendi ilgi alanlarına ve ihtiyaç duydukları alanlara göre farklı eğitimler alıyorlar. Keçe, seramik, resim, yemek, makrome, kilim ve takı atölyemiz de bulunuyor” diye konuştu.

Haftada 2 gün merkeze gelen Meral Azize Ekşi ise eğitimlerden çok memnun olduğunu dile getirdi. Ekşi, merkeze ilk kez 2018’de gelmeye başladığına değinerek, “Burada, aşçılık, keçe, takı gibi güzel şeyler yapıyoruz. Çok memnunum. Öğretmenlerimi de arkadaşlarımı da çok seviyorum” diye konuştu.

“Gelen herkes memnun kalıyor”

Beyin kanaması sonucu felç geçiren ve merkezde tedavi gören bir öğrencinin velisi Esen Kılıç da eğiticilerden ve okuldan çok memnun olduğunu kaydetti. Kılıç, çocuğuyla 6 yıldır merkeze geldiğini, eğitimlerin de gayet iyi gittiğine dikkati çekerek, “Çocuğumuzda hiç hareket yoktu ama toparladı hamdolsun. İnşallah iyi bir sonuç alırız. Gelen herkes memnun kalıyor. Çünkü burada çok güzel bir hizmet veriliyor. O yüzden de memnunuz. Sürünme aşamasında başladık, basma aşamasına geldik. İnşallah kısa zamanda da yürüdüğünü de görürüz” diye konuştu.

AA

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu