TİKA Ukrayna’daki Bakımevine Altyapı Desteğinde Bulundu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ukrayna’nın Çerkası bölgesindeki Budişe Psikonörolojik Bakımevine altyapı desteğinde bulundu.
TİKA’dan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’nın milli kahramanı ve şairi Taras Şevçenko’nun memleketi olan Budişe’deki Psikonörolojik Bakımevine altyapı desteği sağlandı.
Nörolojik rahatsızlıkları olan kadınlara tedavi ve bakım hizmetleri sunan bakımevinin emek tedavisi atölyesi ve tıbbi bölümlerinde tadilat yapıldı. Bakımevine ayrıca zaruri ihtiyaç olan çamaşırhane ve yemekhane donanımı temin edildi.
Destek programı vesilesiyle düzenlenen törende konuşan Çerkası Bölge Şurası 1. Başkan Yardımcısı Valentın Tarasenko, Çerkası’de yürüttüğü projeler için TİKA’ya teşekkür etti.
Bakımevi Müdürü Anjela Pikovska ise “Desteğiniz çok doğru bir zamanda bize ulaştı ve bizim için ümit kıvılcımı oldu. Size ne kadar müteşekkir olduğumuzu anlatmam için sözler yetmiyor.” ifadesini kullandı.
“Sağladığınız donanım ile rüyamız gerçekleşti”
TİKA’nın temin ettiği donanımın büyük bir eksikliği giderdiğinin altını çizen Pikovska, “Sağladığınız donanım ile rüyamız gerçekleşti. Bakımevimizde yatılı hastalara hizmet veriliyor, özellikle kışın çamaşır yıkama ve kurutmada büyük sorun yaşıyorduk.” değerlendirmesinde bulundu.
TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat da ülkenin milli şairi ve halk kahramanı olan Şevçenko’nun gençlik yıllarını geçirdiği topraklarda olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Umarım, çalışmalarımız sayesinde bakımevi sakinlerinizin hayat koşulları ve buradaki sağlık personelinin çalışma koşulları iyileşecektir.” ifadesini kullandı.
Psikonörolojik bozukluğu olan kadınlara yönelik faaliyet gösteren kurumda, 110 kişiye tedavi ve bakım hizmetleri sunuluyor. Hasta ve engellilerin fonksiyonel bağımsızlık kazanmasını amaçlayan tedavi programları özel ihtiyaç ve yeteneklere göre belirleniyor.
Emek terapisi kapsamında hastalarda dikiş nakış, tohum dikme, çamaşır yıkama ve yemek yapma gibi temel günlük becerilerin geliştirilmesi hedefleniyor.
01.11.2018 – AA