HaberlerGündem

Engelli Bireylerin Kaymakam Olmasının Yolu Açılır Mı?

AK Parti Milletvekili Bayram engellilerin de kaymakam olması için kanun değişikliği teklifi yapmak istediğini ancak AK Parti Grup Başkanı Güler’in onayını beklediklerini söyledi. Bayram onay verilmediği koşulda Güler’i millete havale ettiğini aktardı.

Kaymakam olmak birçok kişinin hayali olsa da gerçekleştirmesi kolay değil. Önce dört yıllık lisans mezunu olmak gerekiyor. Ancak bu da yeterli değil. İşletme, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler gibi fakültelerden mezun olmaları gerekiyor ve kaymakamlık sınavında başarılı olup mülakatları geçtikten sonra 3 yıllık staj dönemini başarıyla tamamlamaları gerekiyor.

Engelli bireyler için durum bundan ibaret de değil. Dahiliye Memurları Kanunu’na göre bazı sağlık şartlarını da yerine getirmeleri gerekiyor. Bu da kanunda “788 sayılı Memurin Kanununda yazılı sağlık şartlarını haiz oldukları ve memleketin her ikliminde iş görmeye ve her vasıta ile gezip dolaşmaya kabiliyetleri bulunduğu hakkında tam teşekküllü Devlet hastanelerindeki kurullardan rapor alanlar maiyet memurluklarına aday olarak tayin olunurlar” ifadesiyle yazıyor.

Engelli bireyler bu kanundan rahatsız olduğunu sık sık internetteki platformlarda dile getiriyorlar.

AK Parti Milletvekili Serkan Bayram da Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla bu konuya değindi. Kendisi de engelli olan Bayram bu konudaki çalışmalarıyla öne çıkan bir isim. O daha bebekken buğday tarlasında çıkan bir yangında vücudunun büyük bölümünde kalıcı yanıklar oluşuyor ve ellerini kaybediyor. Hatta hayatı da bir film oluyor: Buğday Tanesi.

Bayram geçen ay gerçekleştirilen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) toplantısında “BM bünyesinde Çocuk Hakları Sözleşmesi var. Kadın Hakları sözleşmesi var. Engelli hakları birimi yok. Bunu BM çatısı altında İstanbul’da kuralım. 1,5 milyar engellinin başkenti İstanbul olsun” demişti. Bu çalışmasına birçok ülkenin destek verdiğini söyleyen Bayram Meclis’teki basın açıklamasında bir konuya daha değindi.

Engellilerin kamuda istihdamı konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bayram, Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığını anımsattı. Bayram “Dahiliye Memurları Kanunu, 1930 yılında çıkan bir kanun. Kaymakamların özlük şartlarını düzenliyor. Kanuna göre engelliler kaymakam olamıyor. ‘Eşek sırtında gezebilecek, her iklim koşulunda çalışabilecek’ gibi insanlık onuruna aykırı bir kanun. Gelin, hep beraber değiştirelim, engellilerimizi kaymakam da yapalım. Türkiye Yüzyılı’nda engelli kaymakamımız, valimiz, büyükelçimiz ve bakanımız olsun” dedi.

Buna İçişleri Komisyonu’nda Süleyman Soylu, Bülent Turan’ın ve diğer vekillerin destek verdiğini belirten Bayram’ın AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’e sitem etti:

“Ama bazı şeyler beni çok üzüyor. Benim partimin Grup Başkanı bir türlü buna rıza vermedi. Dünyada devletler elle ayakla değil, gönülle, düşünceyle, beyinle yönetilir. Bu sebeple insanlık için, adalet için, bu engelli kardeşlerimin kaymakam olması yönündeki yasa değişikliğinin benim Grup Başkanım Sayın Abdullah Güler’den onayını bekliyoruz. Aksi takdirde onu Rabb’ime, aziz milletime ve 10 milyon engelli kardeşime havale ediyorum.”

Kaynak: 10haber.net

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu