KitaplıkSosyal SorumlulukTeknoloji

Gençlerin Tercihi Sesli Kitaplara İlgisi Artıyor

Kitap okuma alışkanlıkları dijitalleşmeyle birlikte değişirken, sesli kitaplar özellikle genç kuşağın ilgisini çekmeye devam ediyor. Edison Research ve SiriusXM Media’nın 13-24 yaş grubundaki 2 binden fazla kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Z kuşağının yüzde 59’u hayatında en az bir kez sesli kitap dinledi. İngiltere’de 2026’da 8-18 yaş grubundan 110 binden fazla gençle yapılan araştırmada ise yüzde 47,3’ünün podcast, sesli kitap veya her ikisini dinlediği belirlendi. Sesli kitap dinleyen gençlerin yüzde 36,6’sı bu formatın kendilerini kitap okumaya yönelttiğini belirtirken, yüzde 30,1’i zaman zaman dinlerken kitabı takip ettiğini söyledi.

TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜME DİKKAT ÇEKİYOR

Türkiye’de de dijital kitap pazarındaki büyüme dikkat çekiyor. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 2025 verilerine göre, kurgu dışı ve çocuk sesli kitapları ile e-kitaplardan oluşan pazarın büyüklüğü bir yılda yüzde 19 artarak 284 milyon liraya ulaştı.

Küresel ölçekte ise sesli kitap pazarı 2025’te yaklaşık 11 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşırken, 2026 için 13,9 milyar dolara çıkması bekleniyor. ABD’de 18 yaş üzeri nüfusun yüzde 58’inin, yaklaşık 157 milyon kişinin hayatında en az bir kez sesli kitap dinlemiş olması da bu formatın artık niş bir alışkanlıktan çıkarak ana akım içerik tüketiminin önemli bir parçasına dönüştüğünü gösteriyor.

Türkiye’de firmalar bu alanda hizmet veriyor. Örneğin, Türk Telekom bünyesindeki Kitaplara Ses Mobil Uygulaması görme engelliler yararına kitap seslendirmeyi kolaylaştıran bir uygulamadır. Görme engellilerin hayata eşit katılabilmesine katkıda bulunmak üzere; braille basımı olmayan kitap ve yayınları gönüllü olarak seslendirebiliyor. Görme engellilerin bu kaynaklara ulaşması sağlanabiliyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu