Sağlık

Hepatit B İlacında Sona Yaklaşıldı

Dünyada 400 milyon insan, ‘Hepatit B’ ile mücadele ediyor. Türkiye ve birçok ülkede eş zamanlı yürütülen Hepatit B ilacı çalışmalarında, Faz 3 aşamasına gelindi. Üretilecek ilacın, 2 yıl içinde kullanılması hedefleniyor.

Hepatit B, virüslerin neden olduğu ve karaciğerin iltihaplanması ile seyreden kronik bir hastalık. Siroz ve karaciğer kanserine, hatta organ yetmezliğine yol açabiliyor.

Faz 3 aşamasına gelinen ilaç çalışmaları, Türkiye ve dünyadaki birçok merkezle aynı anda yürütülüyor. Enjeksiyon ve hap formunda üretilecek olan ilacın, 2 sene içinde kullanıma girmesi bekleniyor.

İlaç 2 sene içinde kullanıma girebilir

Dünyda 400, Türkiye’de ise 3,5 milyon insan Hepatit B ile mücadele ediyor. Hastalık oranları aşılama çalışmaları ile bir miktar aşağıya çekilmiş olsa da, hala insanlık için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor. Hastalar ömür boyunca ilaç kullanmak ve 6 ayda bir doktor kontrolüne gitmek zorundalar. Bu nedenle Hepatit B ile ilgili yapılan yeni ilaç çalışmalaı büyük bir umutla bekleniyor.

Konuya ilişkin TRT Haber’e değerlendirmelerde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, şunları kaydetti;

Hebatit B’nin ve Hepatit D’nin tam olaak vücuttan atılmasıyla ilişkili çok yönlü çalışmalar var. Bunların bir kısmı da aslında sonuç vermeye başladı.

Hepatit B ve D ile birlikte olduğund da karaciğer hastalıkları, siroz, karsinom riski de katlanaak artıyor. O yüzden öncelikle bu Hepatit D için başladı bu çalışmalar. Onlarla ilgili çalışmalar daha olumlu bir şekilde cevap verince şimdi Hepatit B ayağı da başladı.

Çalışmalar bütün çalışmalardaki gibi yine faz-1, faz-2 ve faz-3 diye gidiyor. Faz-3’te de daha çok doz ayarlamaları bunların vereceği aralıklar belirleniyor. O yüzden de burada da şimdi hangi dozun daha etkili olacağı ve etkinliğin ne kadar süre devam edeceğinin takibi gerekecek.

TRT Haber

Yaşadıkça

Engelliler Haber ve Bilgi Sitesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu