
Çin’in nöral baypas teknolojisi sinir fonksiyonlarını geri kazandırarak ABD’nin nöroteknoloji alanındaki hakimiyetine meydan okuyor.
Onlarca yıldır, omurilik yaralanmalarından kaynaklanan felç geri döndürülemez olarak görülüyordu. Elon Musk’ın Neuralink’i tarafından geliştirilenler gibi gelişmiş beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI’ler) bile felçli uzuvların kurtarılamaz olduğunu varsayıyor. Ancak Çin’de çığır açan bir klinik deney bu düşünceye meydan okudu.
Şanghay’daki Fudan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dört felçli hastanın minimal invaziv cerrahi geçirdikten sadece birkaç saat sonra bacaklarının kontrolünü yeniden kazanmasını başarıyla sağladı. Deneme, hem beyne hem de omuriliğe elektrot çipleri yerleştirmeyi ve yaralanma nedeniyle kaybolan iletişim yollarını yeniden kurmayı içeriyordu.
Sonuçlar şaşırtıcıydı. 24 saat içinde hastalar bacaklarını tekrar hareket ettirebildiler. Haftalar içinde bağımsız bir şekilde yürüyebildiler. Hatta bazıları sinir duyularının düzeldiğini bildirdi.
Beyin-omurilik arayüzünün sinirsel baypası felci ortadan kaldırıyor
Hareketi kontrol etmek için harici bilgisayarlara güvenen geleneksel BCI’ların aksine , Çin ekibinin beyin-omurilik arayüzü doğrudan hareketsiz sinirleri uyararak çalışır. “Sinirsel yeniden şekillendirme” olarak bilinen bu süreç, sinir sisteminin kendini yeniden yapılandırmasına olanak tanır ve potansiyel olarak ömür boyu yardımcı cihazlara olan ihtiyacı ortadan kaldırır.
Fudan Beyin Benzeri Zeka Bilim ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü’nden baş araştırmacı Jia Fumin, elde edilen başarının önemini şöyle anlattı:
Üniversitenin internet sitesinde yer alan habere göre Jia, “Geçmişte herkes yurtdışından gelen üst düzey tıbbi ekipmanlara aşinaydı, ancak şimdi keşfedilmemiş bir alana adım attık ve dünyanın ilk yeni nesil orijinal beyin-omurilik arayüzü sistem çözümlerini elde ettik” dedi .
İşlem, beynin motor korteksine her biri yaklaşık 1 mm çapında iki küçük elektrot çipinin yerleştirilmesini içerir. Bu beyin-omurilik çipleri sinir sinyallerini toplar ve kodlarını çözer ve ardından omurilik sinir köklerine hassas elektriksel uyarım göndererek beyin ve felçli kaslar arasında doğrudan bir iletişim bağlantısı oluşturur.
Düşme sonucu paraplejik kalan 34 yaşındaki ilk gönüllü, 8 Ocak’ta ameliyata alındı. 24 saat içinde her iki bacağını da kaldırabildi. 14. günde, engelleri aşabiliyor ve ayakta durma çerçevesiyle 16 fitten (beş metre) fazla yürüyebiliyordu. Diğer üç hasta Şubat ve Mart aylarında ameliyata alındı ve hepsi birkaç hafta içinde önemli iyileşme gösterdi.
34 yaşındaki paraplejik bir adam 8 Ocak’ta ameliyat oldu ve 24 saat içinde her iki bacağını da kaldırdı.
Önceki araştırmalara göre daha hızlı iyileşme
İsviçre’deki çalışmalar da dahil olmak üzere, nöral yeniden şekillendirme üzerine yapılan önceki araştırmalar benzer etkiler gösterdi ancak yalnızca altı ay sonra. Çin yaklaşımı bu zaman çizelgesini önemli ölçüde sadece iki haftaya indirdi ve bu da minimal cerrahi hasarla daha verimli bir yöntem önerdi.
İlk hastanın Şubat ayı sonundaki takip ziyareti, prosedürün etkililiğine dair daha fazla kanıt sağladı.
“Ayaklarım sıcak ve terli hissediyor ve karıncalanma hissi var. Ayağa kalktığımda bacaklarımdaki kasların kasıldığını hissediyorum,” diye bildirdi hasta. Ayrıca tuvalete gitmesi gerektiğini işaret eden hisleri de geri kazandı, bu da daha derin sinir restorasyonuna işaret ediyor.
Bu ameliyatlarda kullanılan tüm tıbbi cihazlar Çin’de geliştirildi ve bu, ülkenin nöroteknolojideki ilerlemesinde önemli bir adım oldu. Çin’de 3,74 milyon omurilik yaralanması hastası ve her yıl 90.000 yeni vaka ile bu teknolojinin etkisi muazzam olabilir.
South China Morning Post’un bildirdiğine göre Jia, “Omurga arayüzü yerleştirir ve bunu üç ila beş yıllık rehabilitasyon eğitimiyle birleştirirsek hastanın sinirleri yeniden bağlanabilir ve yeniden şekillendirilebilir. Sonuç olarak hastaları cihaz bağımlılığından kurtarabiliriz” dedi .
Kaynak: interestingengineering.com